Световноизвестната звукозаписна компания Hypеrion“ издаде диск с ранни опуси на

...
Световноизвестната звукозаписна компания Hypеrion“ издаде диск с ранни опуси на
Коментари Харесай

Надежда Влаева и Панчо Владегиров

 Световноизвестната звукозаписна компания „ Hypеrion “ издаде диск с ранни опуси на Панчо Владигеров записан от пианистката Надежда Влаева. След като излизат записите ѝ с произведения на Борткевич, неин обожател ѝ написа възторжено писмо и ѝ споделя, че би трябвало да запише Екзотичните прелюдии на Владигеров. Така стартира всичко. Тя търси нотите освен на този цикъл, само че и още няколко. След среща с продуцентите от компанията вземат решение, че ще издадат този диск.

„ Мислех, че целият Владигеров е записан, само че защото „ Hypеrion “ имат афинитет да издават малко познати и въобще незнайни неща започнах търсене, като не бях сигурна дали ще открия толкоз пиеси “ – споделя Надежда. Така стига до „ Десет импресии “, опус 9 и „ Шест екзотични прелюдии “ опус 17. Те са основани през 1920 и 1924 година „ Моят мъж колекционира най-различни издания и ноти и ние вкъщи живеем малко като в библиотека, само че преимуществото е, че може да извърши всевъзможни мои прищевки. Така получих всички клавирни опуси на Владигеров, … от които избрах тези два “.

Записът се реализира през 2019 година в Лондон, и дискът трябвало да излезе през 2020 година, само че поради пандемичната обстановка се забавя. На пазара е от месец май. Самата подготовка трае съвсем година, в която пианистката разучава творбите, почиства интерпретацията си, както и нотния материал, тъй като циклите се записват за първи път изцяло.

 Надежда Влаева
Това е третият диск на Надежда Влаева с фамозната компания – с пиеси на Барткевич, с транскрипции на Сен-Санс на произведения на Бах и в този момент с Владигеров.

На корицата на книжката, която е триезична е отпечатана картина на Сабина Неделчева-Уилсън, която живее в Лондон и с която се срещат. Картината се назовава „ Жената ваза “. Самата Надежда се радва, че е включен и портрет на Панчо Владигеров с посвещение за Антон Диков, който е неин преподавател. Текстът е написан от Франсис Спот, който с изключение на за пиесите споделя и за обстановката в България по времето, когато са основани творбите.

Дискът има към този момент прелестни мнения в пресата, като последната е изборът на списание „ Грамофон “ за диск на месец юли, а преди този момент беше включен в класацията Топ 10 за типичен албуми във Англия, като застана под №14.

Към диска има и клип, записан в Швейцария, на езерото край Люцерн.

Колкото до идващите срещи с Надежда Влаева и тези пиеси у нас, ще бъде евентуално идната година в границите на „ Софийски музикални седмици “.

Дискът се продава на разнообразни интернет платформи или от уеб страницата на компанията.

/ Разговор на Светлана Димитро
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР