Световно известният университетски център Оксфорд стана първият британски град, обявил

...
Световно известният университетски център Оксфорд стана първият британски град, обявил
Коментари Харесай

Оксфорд стана първият британски град, забранил колите на петрол

Световно известният академични център Оксфорд стана първият английски град, оповестил проекти да отстрани от центъра всички коли с мотори с вътрешно горене. Това е най-радикалната мярка, представяна до момента в страната за понижаване на замърсяването на въздуха, разяснява " Ройтерс ".

От 2020г. ще има " Зона с нулеви излъчвания ", в която няма да се позволяват коли с бензинови или дизелови мотори. В Лондон - несравнимо по-голям град - към същата дата желанията са да има " зони с ултра ниски излъчвания ", за влизането в които притежателите на коли на нефт ще би трябвало да заплащат такса.

" Всеки един нас, който кара или употребява бензинов или дизелов автомобил из Оксфорд, способства за отровния въздух на града. Всеки би трябвало да стори своето - от националното държавно управление и локалните управляващи до бизнеса и жителите - с цел да сложим завършек на тази заплаха за публичното здраве ", съобщи Джон Танър, член на управлението на оксфордския общински съвет.

 Оксфорд стана първият английски град, забранил колите на нефт
© Reuters

Освен това ще бъде понижена цената за паркиране за електрически автомобили и таксите за електрически таксита.
Последните съвещания по проектите завършват на 26 ноември.

В първата фаза на плана, започващ след по-малко от три години, такситата, леките коли, лекотоварните коли и рейсовете, които не са с нулеви излъчвания, няма да могат да употребяват 6 улици в градския център. Зоната последователно ще се уголемява с нови и нови улици и прибавяне на нови видове коли до 2035г.

Тогава всички коли, в това число тежкотоварните, ще бъдат държани отвън градския център. Пет години по-късно държавното управление в Лондон си е сложило като период, от който стопира продажбата на нови бензинови или дизелови коли в цялата страна.

 Оксфорд стана първият английски град, забранил колите на нефт
© Reuters
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР