Световният туризъм вероятно леко ще забави темпа си на растеж

...
Световният туризъм вероятно леко ще забави темпа си на растеж
Коментари Харесай

Прогнозират забавяне на растежа на световния туризъм

Световният туризъм евентуално леко ще забави темпа си на напредък през 2018 година вследствие на по-високите цени на петрола и самолетните билети, след рекордната 2017 година, през която секторът е основал 7 милиона нови работни места, осведоми Асошиейтед прес.

Всяко пето ново работно място в света предходната година е намерено в туризма.

Създаването на рекордния брой работни места предходната година значително се дължи на обстоятелството, че секторът изпреварва по ритъм на напредък международната стопанска система за седма година, нараствайки с 4,6 на 100 по отношение на международния стопански напредък от 3 на 100, сочи годишен отчет на Световния съвет за пътувания и туризъм (WTTC).

Туризмът е отчел по-добри резултати от всички други браншове, отбелязва организацията.

За 2018 година прогнозите на сочат леко закъснение на растежа до 4 на 100 поради по-високите цени на петрола и самолетните билети, както и поради упованията за повишение на водещите лихви в страни като Съединени американски щати и Англия. Дългосрочните прогнози обаче остават без смяна със междинен годишен напредък от 3,8 на 100 за идното десетилетие. Очаква се към този миг секторът да обезпечава над 400 милиона работни места в света или едно от всеки девет работни места.

Докато секторът ни продължава да става все по-голям генератор на БВП и работни места, основното предизвикателство пред нас ще бъде да подсигуряваме, че този напредък е резистентен и изчерпателен, уточни ръководителката на организацията Глория Гевара.

Още през 2017 година започнахме да следим отрицателни реакции против туризма в някои основни дестинации, означи тя.

Така нареченият свръхтуризъм заплашва скъпи здания, натоварва инфраструктурата и утежнява прекарванията както на туристите, по този начин и на локалните поданици. Все повече се ускоряват отрицателните настроения към туризма, изключително в европейски дестинации като Барселона и Венеция, където тълпите се струпват едновременно на едни и същи места. Световният съвет за пътувания и туризъм взе участие в начинания за по-широко систематизиране на туристите в дестинациите и по-равномерно систематизиране на търсенето във времето.

(БТА)
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР