Световният шампион в MotoGP Франческо Баная спечели своя втори пореден

...
Световният шампион в MotoGP Франческо Баная спечели своя втори пореден
Коментари Харесай

Баная с фантастичен полпозишън за домашната си Гран При на Италия

Световният първенец в MotoGP Франческо Баная завоюва своя втори следващ и общо трети полпозишън от началото на сезон 2023 в кралския клас, откакто победи в квалификацията преди домашната си Гран При на Италия. Пилотът на Дукати стори това с нов връх на пистата „ Муджело “ в Тоскана.

Италианецът завъртя тур за 1:44.885, ставайки първият водач, който слиза под 1:45 на „ Муджело “ на две колела. Секунди по-късно това стори и Марк Маркес (Хонда), който обаче бе с 0.078 секунди по-бавен от Баная и ще започва втори през днешния ден и на следващия ден.

Преди рекордните обиколки на Баная и Маркес сред тях се стигна до едно спречкване на пистата, защото настоящият международен отличник упрекна шесткратния първенец, че го е блокирал при излизането си от бокса. В същото време Баная започваше летящ тур, само че съществуването на Маркес му попречи в първия завой. Въпреки това спречкване Баная съумя да се събере и да запише своята феноменална обиколка, в която Маркес кара тъкмо зад него. Това е и повода испанецът да се класира толкоз напред.

Трети в квалификацията през днешния ден приключи по-малкият от братята Маркес – Алекс, който обаче ще започва от шестото място на следващия ден, защото има наказване поради случая си с Брад Биндър (КТМ) и Йоан Зарко (Прамак Дукати) на старта на Гран При на Франция. Все отново водачът на Грезини Дукати ще може да заеме своята трета позиция на стартовата решетка в днешния спринт, защото неговата глоба важи единствено за неделния старт.

Утре компания на Баная и Марк Маркес на първия ред ще прави Джак Милър (КТМ), който приключи четвърти през днешния ден. Австралиецът и Алекс Маркес бяха двамата водачи, които се включиха в борбата за местата на първите четири редици на стартовата решетка, откакто минаха през първата фаза на квалификацията.

Пети и шести в сесията за място през днешния ден приключиха Хорхе Мартин (Прамак Дукати) и Марко Бедзеки (VR46 Дукати). На фантастичната седма позиция, макар тежката травма в петата си, се класира Алейш Еспаргаро (Априлия), а компания на испанеца на третата редица ще вършат Зарко и Алекс Ринс (LCR Хонда). Най-бавни във втората фаза на квалификацията бяха Биндър, Лука Марини (VR46 Дукати) и Енеа Бастианини (Дукати), които ще започват от четвъртата редица.

Биндър и Бастианини бяха двамата водачи, които се озоваха на земята в хода на втория сегмент на сесията за място, което ги лиши от една от плануваните им летящи обиколки. Марини пък загуби своя финален бърз тур, който щеше да го класира много по-напред, защото напусна очертанията на трасето.

Първи отвън втората фаза на квалификацията остана Маверик Винялес (Априлия), който бе с едвам 0.032 секунди по-бавен от Милър в борбата за последното място в Q2. Любопитно е, че през вчерашния ден испанецът зае 11-то място в двете тренировки, изоставайки със единствено 0.011 секунди от Марини в разногласието за последното място, което дава прави на непосредствено присъединяване в Q2.

До Винялес на петата редица на старта през днешния ден и на следващия ден ще застанат водачите на Ямаха Франко Морбидели и Фабио Куартараро, а на шестия ред ще бъдат Такааки Накагами (LCR Хонда), Микеле Пиро (Дукати) и Мигел Оливейра (RNF Априлия). На седмата редица ще се наредят Фабио Ди Джанантонио (Грезини Дукати), Раул Фернандес (RNF Априлия) и Аугусто Фернандес (Tech3 ГАСГАС), а на последния ред ще бъдат Лоренцо Савадори (Априлия) и Йонас Фолгер (Tech3 ГАСГАС).

Спринтовото съревнование за Гран При на Италия, шести кръг за сезон 2023 в MotoGP, стартира през днешния ден в 16:00 часа българско време. Основната конкуренция на „ Муджело “ пък ще започва на следващия ден в 15:00 часа българско време, като тя ще може да бъде следена онлайн със Sportal.bg .

Снимки: Imago
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР