Световният шампион от 2021 година Винсент Крихмайер (Австрия) спечели спускането

...
Световният шампион от 2021 година Винсент Крихмайер (Австрия) спечели спускането
Коментари Харесай

ОБЗОР: Винсент Крихмайер и Илка Щухец триумфираха в Андора

Световният първенец от 2021 година Винсент Крихмайер (Австрия) завоюва спускането от финалите на Световната купа по ски алпийски дисциплини в Солдеу (Андора).

31-годишният Крихмайер измина трасето за 1:26.59 минута и записа четвърта победа за сезона и 16-и в кариерата си.

Двама германци заеха останалите две места на подиума. Втори на 9 стотни от секундата е Ромед Бауман, а трети с пасив от 13 стотни е Андреас Зандер.

За Бауман това е първи подиум за сезона и първи от последните осем години. Двама представители на Германия са в топ 3 в втурване за мъже за първи път от 1992 година.

Швейцарският скиор Марко Одермат, които предварително взе втора поредна Световна купа, се подреди на 15-а позиция с закъснение от 1:01 секунда.

Норвежецът Александър Омод Килде, който завоюва дребния бистър глобус в дисциплината за повторно, раздели шестото място с Матиа Касе (Италия). Двамата останаха на 30 стотни от Крихмайер.

Килде приключва отпред в класирането на втурване със 760 точки, пред Крихмайер с 614 и Марко Одермат с 462 точки.

В генералното класиране за Световната купа води Марко Одермат с 1842 точки, следван от Александър Омод Килде с 1280 и Хенрик Кристоферсен с 1014 точки. Алберт Попов е 46-и със 160 точки.

За Травис Ганьон (САЩ) и за олимпийския вицешампион от Пекин 2022 Йоан Кларе (Франция) това беше последно съревнование в кариерата. Американецът приключи на 20-о място от 25 участници, а Кларе се подреди 12-и.

" Беше доста прочувствено. Трудно ми беше да се съсредоточвам, само че съм благополучен от класирането ми през днешния ден ", сподели 42-годишният французин след надпреварата.

При дамите двукратната международна шампионка Илка Щухец (Словения) завоюва последното за сезона втурване.

Словенката, която взе златото в дисциплината на шампионата на планетата в Занкт Мориц 2017 и Оре 2019, измина трасето за 1:30.35 минута. За Щухец това е втора победа за сезона и 11-а в кариерата й.

Носителката на дребния бистър глобус в спускането за четвърта поредна година София Годжа (Италия) се подреди втора с пасив от 51 стотни. Трета на 81 стотни приключи Лара-Гут Бехрами (Швейцария). Американската звезда Микаела Шифрин, която завоюва предварително Големия бистър глобус, не взе участие в днешното втурване. Златната медалистка от Пекин 2022 Корин Сутер от Швейцария приключи 13-а с пасив от 1:34 секунда.

В генералното класиране за Световната купа Микаела Шифрин води с 2028 точки, пред Лара Гут-Бехрами (Швейцария) с 1067 и Петра Влъхова (Словакия) с 1025 точки. София Годжа приключва отпред в подреждането в дисциплината втурване със 740 точки, втора и трета са надлежно Илка Щухец (Словакия) с 551 и Корин Сутер с 309 точки.

Стартовете в супергигантския слалом за мъже и за дами ще се проведат в четвъртък, като Елена Куртони се надява да вземе дребната Световна купа в дисциплината.
Източник: novsport.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР