Световният рекордьор на 12-часово плуване без прекъсване на 50-метров басейн

...
Световният рекордьор на 12-часово плуване без прекъсване на 50-метров басейн
Коментари Харесай

Цанко Цанков също поиска оставки в плуването

Световният рекордьор на 12-часово плуване без спиране на 50-метров басейн Цанко Цанков се включи в апелите за оставка на управлението на Българска федерация плувни спортове, основния управител на националния тим по плуване Кристиян Минковски и лекаря на тима Любомир Петров. Преди десетина дни избухна величествен допинг скандал, откакто трима от националните състезатели – Здравко Баблаков, Светлозар Николов и Благой Панайотов бяха уличени в приложимост на неразрешения анабол станозолол.

До момента плувците отхвърлят да са приемали без да пита нещо, друго от даваното им от доктора на отбора възобновяване. От треньорския щаб и лекарския екип също настояват, че не са давали неразрешени стимуланти на момчетата и нямат визия по какъв начин станозололът се е озовал в техните организми. Президентът на федерацията Георги Аврамчев заподозря бойкот и външна интервенция.

“Следя от близко развиването на допинг абсурда, който към този момент от близо седмица тресе нашия спорт. Трите позитивни проби на състезатели от българския народен тим, хвърлят тежко и огромно леке върху българското плуване.

Веднага след оповестението на позитивните резултати, аз чаках бързи и решителни дейности и вдишване на отговорност от страна на управлението на Българската Федерация по плувни спортове, треньорския и медицински щаб, които се показват в неотложно подаване на оставки и отдръпване от заеманите длъжности. Въпреки това, всички станахме очевидци на опитите на управлението и на Главния треньор да бъде хвърлена цялата виновност за случилото се на състезателите, както и избягването на каквато и да е отговорност.

Така или другояче, бяха наранени въпросите за морала, за методите и средствата, които се употребяват от доста години в Националния тим, и които са ми доста добре известни, защото съм бил част от тази система.

Подкрепям казаното от Екатерина Аврамова, с която сме упражнявали дружно през този интервал и приветствам Нина Рангелова, Антъни Иванов, както и Диана Петкова за смелостта да споделят техните позиции.

Именно на днешния ден би трябвало да си спомним, че Свободата и просперитета не идват безплатно - за тях би трябвало да се води война!

Призовавам управлението на Българската Федерация по плувни спортове, дружно с Главния треньор - господин Кристиян Минковски и доктора на Националния тим да поемат цялата отговорност и да се отдръпват от заеманите длъжности. Дошло е времето Българското плуване да се ръководи от млади и амбициозни хора, които милеят за неговото развиване и слагат националните ни цели и ползи над персоналното си его!

Призовавам и мисля, че е извънредно време, другите виновни фактори, както и многочислените плувни клубове, които съставляват плувната общественост в страната, изрично да вземат отношение по този въпрос”, написа Цанков във “Фейсбук”.

Отношение по тематиката взе и Красимир Захов, шеф на Плувен клуб Спринт-София.

“Г-н Аврамчев, вие сте на ход

След този величествен скандал, евентуално най-големият в историята на българското плуване, освен плувната общественост чака вашето решение. Бих споделил всеки българин милеещ за спорта желае и има вяра, че ще вземете вярното решение. Иначе, както евентуално осъзнавате следствията ще са опустошителни.

Красимир Захов

Национален рекордьор

Участник на Олимпийски Игри

Управител на Плувен Клуб “Спринт-София””
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР