Световният рекордьор на 12-часово плуване без прекъсване на 50-метров басейн

Световният рекордьор на 12-часово плуване без прекъсване на 50-метров басейн ...

Цанко Цанков също поиска оставки в плуването


Световният рекордьор на 12-часово плуване без прекъсване на 50-метров басейн Цанко Цанков се включи в призивите за оставка на ръководството на Българска федерация плувни спортове, главния мениджър на националния отбор по плуване Кристиян Минковски и лекаря на отбора Любомир Петров. Преди десетина дни избухна грандиозен допинг скандал, след като трима от националните състезатели – Здравко Баблаков, Светлозар Николов и Благой Панайотов бяха уличени в употреба на забранения анабол станозолол.

До момента плувците отричат да са приемали на своя глава нещо, различно от даваното им от доктора на тима възстановяване. От треньорския щаб и лекарския екип също твърдят, че не са давали забранени стимуланти на момчетата и нямат представа как станозололът се е озовал в техните организми. Президентът на федерацията Георги Аврамчев заподозря саботаж и външна намеса.“Следя отблизо развитието на допинг скандала, който вече от близо седмица тресе нашия спорт. Трите положителни проби на състезатели от българския национален отбор, хвърлят тежко и голямо петно върху българското плуване.

Веднага след оповестяването на положителните резултати, аз очаквах бързи и решителни действия и поемане на отговорност от страна на ръководството на Българската Федерация по плувни спортове, треньорския и медицински щаб, които се изразяват в незабавно подаване на оставки и оттегляне от заеманите длъжности. Въпреки това, всички станахме свидетели на опитите на ръководството и на Главния треньор да бъде хвърлена цялата вина за случилото се на състезателите, както и избягването на каквато и да е отговорност.

Така или иначе, бяха засегнати въпросите за морала, за методите и средствата, които се използват от много години в Националния отбор, и които са ми много добре известни, тъй като съм бил част от тази система.

Подкрепям казаното от Екатерина Аврамова, с която сме тренирали заедно през този период и поздравявам Нина Рангелова, Антъни Иванов, както и Диана Петкова за смелостта да споделят техните позиции.

Именно на днешния ден трябва да си спомним, че Свободата и просперитета не идват даром - за тях трябва да се воюва!

Призовавам ръководството на Българската Федерация по плувни спортове, заедно с Главния треньор - г-н Кристиян Минковски и доктора на Националния отбор да поемат цялата отговорност и да се оттеглят от заеманите длъжности. Дошло е времето Българското плуване да се управлява от млади и амбициозни хора, които милеят за неговото развитие и поставят националните ни цели и интереси над личното си его!

Призовавам и мисля, че е крайно време, другите отговорни фактори, както и многобройните плувни клубове, които представляват плувната общност в страната, категорично да вземат отношение по този въпрос”, написа Цанков във “Фейсбук”.Отношение по темата взе и Красимир Захов, управител на Плувен клуб Спринт-София.

“Г-н Аврамчев, вие сте на ход

След този грандиозен скандал, вероятно най-големият в историята на българското плуване, не само плувната общност очаква вашето решение. Бих казал всеки българин милеещ за спорта иска и вярва, че ще вземете правилното решение. Иначе, както вероятно осъзнавате последствията ще са опустошителни.

Красимир Захов

Национален рекордьор

Участник на Олимпийски Игри

Управител на Плувен Клуб “Спринт-София””

Източник: sportal.bg