Световният печат е авторска рубрика на ДЕБАТИ.бг, която отразява водещите

...
Световният печат е авторска рубрика на ДЕБАТИ.бг, която отразява водещите
Коментари Харесай

Световният печат: Началникът на лондонската полиция подаде оставка, Байдън призова американците да напуснат Украйна

Световният щемпел е авторска графа на ДЕБАТИ.бг, която отразява водещите вести в едни от най-известните и влиятелни международни издания. В нея на един адрес можете да откриете най-важното от интернационалната сцена.
„Политико“: Началникът на лондонската полиция подаде оставка, откакто загуби доверието на кмета на Лондон
Най-високопоставеният полицейски чиновник във Англия напуща поста си, откакто към този момент не се употребява с доверието на кмета на Лондон. Комисарят на столичната полиция Кресида Дик ще се отдръпна, откакто кметът на Лондон Садик Хан даде да се разбере, че не е „ удовлетворен “ от поредицата кавги, свързани с расизъм, сексизъм, женомразство и убийството на млада жена от чиновник на лондонската полиция, които преследват силите на реда през последните месеци.

 Световният щемпел

Лондонската полиция беше под интензивни инспекции след убийството на 33-годишната Сара Еверард от настоящ служител на реда. Силите на реда бяха остро подложени на критика, откакто се откри, че някои от нейните чиновници са се шегували с изнасилването на дами в работна група в WhatsApp.

„ Миналата седмица зададох ясно на комисаря на столичната полиция мащаба на смяната, която считам, че е нужна, с цел да се възвърне доверието на лондончани в полицията, и да се изкорени расизма, сексизма, хомофобията, издевателството, дискриминирането и женомразията, които към момента съществуват“, сподели Хан в изказване.

Той добави: „ Не съм удовлетворен от отговора на комисаря. След като беше осведомена за това, тя сподели, че ще остане настрани. Ясно е, че единственият метод да започне  нужната смяна е да има ново управление на върха на столичната полиция.“

Хан благодари на Дик, първата жена, оглавила лондонската Метрополитен полиция, за „ нейните 40 години отдадена социална работа “. Но той съобщи, че ще работи с министъра на вътрешните работи Прити Пател, с цел да назначи неин правоприемник и „ да възвърне доверието в столичната полицейска работа.“

„Ясно, че кметът към този момент няма задоволително доверие в моето управление, с цел да продължа. Той не ми остави различен избор, с изключение на да се отдръпва като комисар на столичната полицейска работа “, сподели тя Дик в личното си изказване.

Тя ще остане на поста „ за къс интервал, с цел да подсигурява стабилността на новото управление “.

Дик призна, че убийството на Еверард и доста други случаи в последно време, са уязвили доверието в полицейската работа. Но тя настоя, че силите са „ насочили цялото си внимание към възобновяване на публичното доверие “.
CNN: Джо Байдън: Гражданите на Съединени американски щати би трябвало да изоставен Украйна незабавно
Президентът Джо Байдън прикани американците в Украйна неотложно да изоставен страната. Той предизвести, че „нещата могат бързо да се объркат“ в района.

 Световният щемпел

„ Американските жители би трябвало да изоставен в този момент “, сподели Байдън в изявление пред NBC News. Позовавайки се на Русия, която е събрала войски на границата си с Украйна, Байдън сподели: „ Не е като да имаме работа с терористична организация. Имаме работа с една от най-големите армии в света. Ситуацията е доста друга и нещата могат бързо да се ескалират.“

Байдън съобщи, че няма да изпрати войски за избавяне на американците, в случай че Москва нахлуе в Украйна.

Белият дом утвърди проект за позициониране на близо 2000 американски бойци в Полша, с цел да оказват помощ на американци, които може да се опитат да изтеглят Украйна, в случай че Русия нахлуе. В момента американските сили нямат позволение да влизат в самата Украйна, сходно на интервенцията на Съединени американски щати в Афганистан предишното лято. Вместо това, сегашният проект е войските, които са от 82-ра въздушно-десантна дивизия, да стартират да основават зони и краткотрайни убежища в Полша, където американците, бягащи от страната, могат да се извърнат за помощ.

Държавният департамент на Съединени американски щати повтори предизвестието, че американците не би трябвало да пътуват до Украйна „поради увеличените закани от съветски военни действия“ и прикани тези, които се намират сега в страната да я изоставен неотложно.

В края на януари Държавният департамент позволи заминаването на личен състав от посолството на Съединени американски щати в Киев и фамилиите им.

Очаква се Байдън да приказва в петък с европейските водачи и водачите на НАТО за натрупването на съветски войски покрай Украйна. Съвместният апел с водачите на Франция, Обединеното кралство, Италия, Германия и други страни идва, откакто западните страни търсят дипломатически пътища за усмиряване на рецесията.
„Ройтерс“: Протестът против коронавирус ограниченията в Нова Зеландия се разраства
Хиляди хора се събраха пред Народното събрание на Нова Зеландия, откакто протестиращи, призоваващи за преустановяване всеобщата имунизация и строгите ограничавания за COVID-19, отхвърлиха да прекратят демонстрациите си макар арестите от полицията.

 Световният щемпел

Изминаха четири дни, откогато няколко хиляди протестиращи, въодушевени от демонстрациите в Канада, окупираха тревните площи пред Народното събрание в столицата на Нова Зеландия Уелингтън и блокираха близките улици с камиони, коли, кемпери и мотоциклети.

Полицията арестува 120 души, до момента в който се опитваха да отстранят принудително протестиращите, само че бяха видяни да отстъпват по-късно денем.

„ Полицията продължава да подхваща обмислен метод към протестиращите, които нахлуват на територията на Народното събрание “, се споделя в изказване на полицията. „Има редица разнообразни аргументи и претекстове измежду протестиращите, което затруднява очертаването на ясни и смислени линии за комуникация“, споделят още от полицията и прибавят, че „дезинформацията, изключително в обществените медии, е проблем“.

Още палатки и даже беседка бяха издигнати на поляната, когато в петък дойдоха още протестиращи от цялата страна. Тълпата беше мирна, пееше и танцуваше, за разлика от гневните демонстрации, следени в четвъртък. „ В момента тук повече наподобява на фестивал “, сподели по микрофона един от уредниците.

Съобщава се също, че дребен брой протестиращи са се събрали в други градове, като Нелсън и Крайстчърч в символ на взаимност. Протестиращите подцениха апелите на премиера Джасинда Ардърн да спрат демонстрациите. Продължаващото опълчване ускорява политическия напън върху Ардърн Рейтингът ѝ на утвърждение е понижен, съгласно последните изследвания. Въпреки че в началото строгите ограничения в Нова Зеландия събраха утвърждение от целия свят за поддържането на страната на практика без вируси през последните две години, в последна сметка станаха непопулярни.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР