Световният икономически форум в Давос, който трябваше да се състои

...
Световният икономически форум в Давос, който трябваше да се състои
Коментари Харесай

Глобалните рискове: от кризата на поминъка до експлоатацията на Космоса

Световният стопански конгрес в Давос, който трябваше да се състои от 17 до 21 януари, беше отсрочен за лятото поради продължаващата близо три години пандемия. Подготвен е обаче обичайният за началото на годината отчет за световните опасности съгласно анкета измежду водещи специалисти по ръководство на риска, водачи в бизнеса, на държавни управления и на гражданското общество. Ето част от усещанията им за световните опасности, систематизирани от създателите на отчета за 2022 година

Перспективи и настроения. Според участниците в изследването рисковете за обществото и околната среда са се влошили най-вече от началото на пандемията, като " неравенствата " и " рецесията на поминъка " заемат първите места. Следват ги рисковете, свързани с " дългови рецесии ", " провали в киберсигурността ", " цифрово неравноправие " и " отменяне на науката " .

Само 11% считат, че ще има ускорено възобновяване до 2024 година, до момента в който 89% са на мнение, че обстановката може да се окаже още по-нестабилна и все по-катастрофална. Същият огромен дял - 84%, показват " угриженост " или " терзание " за бъдещето. Всеобхватният скептицизъм може да сътвори цикъл на отчаяние, което да сложи още по-големи провокации.

Обсег. " Ерозия на общественото доближаване ", " рецесии на поминъка " и " утежняване на психологичното здраве " са три от петте риска, които се преглеждат като най-опасните закани за света през идващите две години.
Реклама
Екологичните опасности - по-специално " рисково време " и " неуспехът на дейностите за климата ", са водещи в краткосрочните, средносрочните и дълготрайните вероятности. В средносрочен проект се появяват и стопански опасности като " дългови рецесии " и " пръсване на балона на активите " .

В дълготраен проект са геополитическите и софтуерните опасности - като " геоикономически борби ", " оборване на геополитически запаси " и " неуспех на киберсигурността ".

Тежест. Според респондентите рисковете за околната среда имат капацитет да нанесат най-вече вреди на хората и планетата, следвани от обществените провокации. " Дълговите рецесии " и " геоикономическите борби " също са в топ 10 през идващите години.

Налице е огромно отчаяние от успеваемостта на интернационалните старания за ограничение на рисковете - " изкуственият разсъдък ", " употребата на Космоса ", " трансграничните хакерски атаки ", " дезинформацията " и " миграцията и бежанците " се преглеждат като области, в които интернационалното съдействие не е почнало.
Реклама
Неравномерното възобновяване. В някои общества бързият прогрес с имунизирането, скокът в цифровото развиване и връщането към растежа отпреди пандемията предвещават по-добри вероятности за 2022 година и по-късно. Други могат да бъдат препънати с години, в случай че не и десетилетия , от битка даже за първични дози ваксина, задълбочаващо се цифрово разделяне и търсене на нови източници на стопански напредък.

Зеленият преход. Правителствата, бизнесът и обществата са изправени пред възходящ напън за въглеродна индиферентност. Агресивен и бърз преход би облекчил дълготрайните последствия за околната среда, само че може да има съществени краткосрочни резултати като освобождение на милиони служащи във въглеродно интензивни браншове, публично и геополитическо напрежение. По-бавният преход пък би удължил утежняването на околната среда, структурната неустойчивост и световните неравенства.

Дигиталната взаимозависимост. Засилената от ковид-19 цифровизация промени обществата, само че повишените редом закани за киберсигурността изпреварват способността им да реагират дейно. Атаките против сериозна инфраструктура и разпространяването на дезинформация ще повлияят на публичното доверие в цифровите системи, а обезпечаването на цифрова сигурност ще усили разноските за всички. Тъй като офанзивите стават по-сериозни, напрежение сред държавните управления, наранени от киберпрестъпления, и държавните управления, съучастници в осъществяването им, ще се задълбочи.

Експлоатацията на Космоса. През последните години нарастват частната и обществената активност в галактическото пространство, което го трансформира във зараждаща сфера на риск. Най-възможният е от конфликт сред околоземна инфраструктура и галактически обекти, което може да повлияе на основни системи на Земята или да повреди скъпо галактическо съоръжение. Нарастващата милитаризация на Космоса също рискува ескалация на геополитическото напрежение, изключително откакто галактическите сили не съумяват да си сътрудничат по нови правила за потреблението на това пространство.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Промишленост 3 Икономика 1 Политика 2 Икономика 3 Строителство и парцели 1 Отбрана 2 Промишленост 3 Икономика Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР