Световният ден на метрологията, отбелязваме днес - 20-ти май. Какво

...
Световният ден на метрологията, отбелязваме днес - 20-ти май. Какво
Коментари Харесай

Годишнината от подписването на Конвенцията за метъра отбелязваме днес

Световният ден на метрологията, означаваме през днешния ден - 20-ти май. Какво се крие зад тази дата и за какво тъкмо през днешния ден се празнува Деня на метрологията, разкрива БГНЕС.
На 20.05.75 година в Часовниковата зала на Елисейския замък в Париж, на формалната заключителна сесия на извършената Дипломатическа конференция, представители на 17 страни тържествено подписват дипломатическия контракт „ Конвенция за метъра ”. С конвенцията се слага рамката за световно съдействие в региона на метрологията и нейните индустриални, търговски и публични приложения.
 Франция и Испания подписаха спогодба за двойно поданство Франция и Испания подписаха спогодба за двойно поданство
Франция и Испания подписаха спогодба за двойното поданство. Това се показва в заключителното известие от 26-та френско-испанска сре...
Страните се договарят да основат и финансират непрекъснато настоящ теоретичен институт – „ Международно бюро по ограничения и теглилки “ със седалище във Франция. Това е първата интернационална организация по метрология, чиято съществена цел е да поддържа интернационално единение на измерванията. С подписването на Конвенцията за метъра се сбъдва една от фантазиите на прогресивното човечество Метричната система да стане интернационална и наложителна за целия свят. България се причислява към Конвенцията за метъра през 1911 година, една година откакто получава първите си примери.
Световният ден на – 20-ти май ознаменува годишнината от подписването на Конвенцията за метъра . На този ден се отбелязва и приносът на всички експерти по света, които с висок професионализъм и безрезервност работят в построените интернационалните и национални инфраструктури в региона на измерванията, за развиването на теоретичната, приложната и законовата метрология и за реализиране на единение, проследимост и акуратност на измерванията в глобалон мащаб.
С Решение №342 от 17.05.2001 година на Министерски съвет на Република България, 20-ти май е разгласен за професионален празник на метролога в България. Темата за Световния ден на метрологията през 2020 година е „ Измерванията за световната търговия ”. Съвременната световна стопанска система изисква надеждни измервания и изпитвания , които се употребяват с доверие и са приети интернационално, и които са причина за унищожаване на техническите бариери пред търговията.
Нивото на развиване на високотехнологични области, които предопределят просперитета на развиване на човечеството е в директна взаимозависимост от актуалното развиване на измерванията. Човешкият напредък е невъобразим без метрологията. Метрологията, науката за измерванията, играе значима роля в научните открития и нововъведенията, промишленото произвеждане и интернационалната търговия, в подобряването на качеството на живот и в отбраната на околната среда.
 Ликвидиране на Конвенцията Монтрьо: какво ще завоюват и изгубят Русия и Турция Ликвидиране на Конвенцията Монтрьо: какво ще завоюват и изгубят Русия и Турция
Режимът за влизане на военни кораби на Съединени американски щати в Черно море се дефинира от Конвенцията Монтрьо, налагаща на Пентагона доста неуместни ограни...
Нашата страна може да се гордее с историческия факт, че на 15.11.88 година, малко след Освобождението, Петото нормално Народно заседание, извършено във Велико Търново, приема първия Закон за ограниченията и теглилките. Той е един от първите метрологични закони в света и е приет от международните научни среди като един от най-съвършените за времето си закони в тази област. Развиван и модернизиран през годините, в сходство с развиването на науката и технологиите, Законът за измерванията е главният закон, който контролира публичните връзки в страната в региона на измерванията. Законът за измерванията пази страната и потребителите от неточни измервания и нездравословни последици от тях. Той способства за основаване на условия за лоялна конкуренция сред икономическите оператори във връзка с спазването му.

Още от ЛЮБОПИТНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР