Световният ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител се отбелязва днес

...
Световният ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител се отбелязва днес
Коментари Харесай

14 юни – Световен ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител

Световният ден на доброволния и безплатен кръводарител се отбелязва през днешния ден – 14 юни. Денят е разгласен с резолюция WHA58.13, призната на 58-ата сесия на Световната здравна асамблея на Световната здравна организация (СЗО) на 23 май 2005 година.

Целта е да се увеличи информираността на хората за нуждата от безвредна кръв за избавяне живота на нуждаещите се и да се изрази признателност към хората, които непринудено и безплатно подаряват кръв.

Поводът за оповестяването на Световния ден на кръводарителя е годишнина от рождението на американския бактериолог Карл Ландщайнер, който е изобретател на кръвните групи. За своето изобретение той е почетен с Нобеловата премия за физиология или медицина през 1930 година.

Мотото на тазгодишната самодейност е: „ Дари кръв, подари плазма, показа живот, прави го постоянно! “. Целта е да се насочи публичното внимание към пациентите, нуждаещи се от доживотна поддържаща терапия с кръв и кръвни съставки, и ролята, която всеки човек може да има за спасяването на човешки живот. През 2023 година страна хазаин на Световния ден на кръводарителя е Алжир и нейната Национална работа по кръвопреливане.

В доста страни кръвните центрове са изправени пред предизвикването да обезпечат задоволително количество кръв и кръвни съставки, като подсигуряват тяхната сигурност. Кръводаряването е от решаващо значение за пациентите, които се нуждаят от непрестанно кръвопреливане. Една от тактиките на СЗО е да подкрепя страните с ниски и междинни приходи за възстановяване на наличността и качеството на кръв или плазма, тъй че всички нуждаещи се пациенти да могат да получат навреме лекуване.

В рамките на Световния ден всяка година в над 192 страни се провеждат разнообразни събития, с които освен се оказва поддръжка на кръводарителите, само че и се предизвикват хиляди хора да се причислят към благородната идея на доброволното кръводаряване.
В България първата акция за безплатно даряване на кръв се организира през 50-те години на предишния век.
От Българския Червен кръст (БЧК) оповестиха, че на специфична гала в Аулата на Националния център по трансфузионна хематология (НЦТХ) в София ще бъдат отличени 15 самостоятелни и институционални кръводарители от столицата с необикновен принос към идеята. Събитието ще стартира в 12:00 часа. Повече от 100 души от цялата страна ще бъдат отличени по места, показват от БЧК.

Ще бъде проведена и акция по кръводаряване през днешния ден от 9:00 ч. в постройката на НЦТХ в София, както и през всички работни дни – от 8:00 до 12:00 ч. и от 13:00 до 18:30 часа. В събота, неделя и на публични празници кръводаряването става от 9:00 до 15:30 часа.

Човешката кръв няма сурогат и постоянното кръводаряване е от решаващо значение за обезпечаването на задоволително количество кръв и кръвни съставки, нужни за лекуването на всички нуждаещи се пациенти, показват от БЧК.

Също през днешния ден, Българската организация за непринудено кръводаряване (БОДК) стартира програмата „ Бюро за обслужване на дипломатическия корпус учебно заведение “. Чрез нея ще се финансират и осъществят осведомителни акции в пет български учебни заведения. „ Заедно с дълготрайната самодейност Академия за доброволци, програмата уголемява просветителното направление на организацията и дава опция да се увеличи осведомеността за кръводаряването измежду най-младите “, показват от Бюро за обслужване на дипломатическия корпус.

У нас всеки, който желае да подари кръв, може да го направи, като се обърне към съответния център по трансфузионна хематология в страната. Координати можете да намерите на следния адрес:

През почивните дни в София стационарните екипи в НЦТХ работят от 9 до 15:30 часа.

Източник: Българска телеграфна агенция
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР