Световните военни разходи отново са нараснали през 2021 г. и

...
Световните военни разходи отново са нараснали през 2021 г. и
Коментари Харесай

Световните разходи за отбрана чупят рекорди за поредна година

Световните военни разноски още веднъж са нарастнали през 2021 година и са сложили нови върхове, съобщи Франс прес.

Според отчета на Стокхолмския интернационален институт за проучване на мира, макар икономическите последствия от пандемията от коронавирус, международните военни разноски са се нараснали с 0,7 % през предходната година.

" През 2021 година военните разноски се усилиха за седма поредна година, достигайки 2,1 трилиона $. Това е най-високата стойност, която в миналото сме записали ", съобщи пред Агенция Франс Прес анализаторът от института Диего Лопеш да Силва.

Разходите на Русия са нарастнали с 2,9 на 100 за трета поредна година до 65,9 милиарда $. Военните разноски на Русия съставляват 4,1 % от Брутният вътрешен продукт на страната, което е " доста по-високо от междинното за света ", съобщи Лопеш да Силва. Приходите от износа на петрол и газ оказват помощ на страната да финансира тези огромни военни разноски. По думите му обаче е мъчно да се планува дали Русия ще успее да поддържа това равнище на разноски поради вълната от наказания, наложени от Запада в отговор на експанзията в Украйна.

От друга страна, военните разноски на Украйна са се нараснали със 72 на 100 след анексирането на Крим през 2014 година Въпреки че до 2021 година тези разноски са намалели с над 8 % до 5,9 милиарда $, те към момента съставляват 3,2 на 100 от Брутният вътрешен продукт на страната.

С повишаването на напрежението в Европа страните членки на НАТО усилиха разноските си. Миналата година осем страни членки на алианса реализираха задачата си да изразходват 2 % от Брутният вътрешен продукт за военния бюджет. Съединените щати, които въпреки и да изпревариха всички останали страни с 801 милиарда $, изхарчени през 2021 година, се опълчиха на международната наклонност и понижиха разноските си с 1,4 %.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР