Световните въглеродни емисии са на път да достигнат рекордни нива

...
Световните въглеродни емисии са на път да достигнат рекордни нива
Коментари Харесай

МАЕ предупреждава за рекорден ръст на въглеродните емисии до 2023 г.

Световните въглеродни излъчвания са на път да доближат рекордни равнища в границите на идващите две години, в случай че държавните управления не засилят фокуса върху чистите сили в проектите си за възобновяване от пандемията от COVID-19, това се показва в отчет на Международната организация за силата (МАЕ) в отчет, представен от в. „ Гардиън “.

От МАЕ показват, че след спада през предходната година, излъчванията ще отбележат растеж през тази и идната, като през 2023 година те ще доближат най-високите си равнища в човешката история като изравнят или задминат върха, подложен през 2018 година

Подобен растеж ще постигането на задачите от Парижкото съглашение за климата за ограничение световното стопляне до по-малко от 2 градуса по Целзий до 2050 година спрямо интервала преди индустриализацията и полагане на старания за неговото ограничение до 1,5 градуса по целзии, съвсем невъзможни.

Прогнозата за този рекорден растеж е основана на относително ниския дял на чистата сила във възстановителните проекти на страните по света.

„ От повече от 16-те трилиона $, изхарчени за възобновяване от COVID-19, единствено 2% отиват за вложения в чиста сила. Тези вложения не са задоволителни. През 2023 година ще достигнем рекордни равнища на въглеродни излъчвания. Това е притеснително “, разяснява шефът на организацията Фатих Бирол.

От МАЕ означават, че плануваният растеж на излъчванията ще пристигна най-много от разрастващите се стопански системи, защото богатите страни като Съединени американски щати, страните членки на Европейски Съюз, Япония и Южна Корея влагат повече във възобновимата сила. Страните от Латинска Америка, Индия, Индонезия и други разрастващи се страни обаче изостават в този вид вложения.

„ Около 90% от планувания растеж на излъчванията ще пристигна от развиващия се свят, тъй че даването на помощ за зелени вложения в тези страни е от основно значение “, сподели Бирол.

„ В световен мащаб няма дефицит на капитал за вложения в зелена сила, само че този капитал не е ориентиран към планове в разрастващите се стопански системи. Съществува визията, че там рискът е по-голям “, добави той.

Бирол прикани институции като Международния валутен фонд да усилят напъните си за непосредствено финансиране на планове за чиста сила. В множеството елементи от света слънчевата и вятърната към този момент са по евтини от изкопаемите горива, вложенията в енергийна успеваемост носят по-висока възвращаемост, а технологиите за електрически коли стават по-достъпни.

„ Богатите страни би трябвало да изпълнят обещанието си за обезпечаване на 100 милиарда $ годишно финансиране за планове за чиста сила в разрастващите се страни, което да им помогне да понижат излъчванията си и да се оправят с рисковото време “, разяснява Бирол, като добави, че тази сума би трябвало не би трябвало да бъде таван, а най-ниската допустима инвестиция.

Намаляването на излъчванията в разрастващите се страни коства по-малко, в сравнение с в индустриализирания свят, което дава на богатите страни спомагателна мотивация. „ Развитите стопански системи имат икономическа изгода и морално обвързване да обезпечат климатично финансиране за развиващия се свят “, сподели още Бирол.

Източник: Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР