Световните централни банки активно се запасяваха със злато през изминалата

...
Световните централни банки активно се запасяваха със злато през изминалата
Коментари Харесай

Лош пример: Западът ще се лиши от злато заради Русия

Световните централни банки интензивно се запасяваха със злато през миналата година, увеличавайки каузи му в запасите и измествайки $. Но все по-малко са искащите да съхраняват кюлчета на Запад - няма доверие след замразяването на съветски активи и опитите за конфискуването им. Никой няма гаранция, че няма да му създадат същото. Централните банки преждевременно връщат благородния метал вкъщи, тъй като имаше моменти, когато просто не желаеха да връщат непознатия метал.

По-близо до дома

Търсенето на злато през 2023 година беше рекордно високо: 4899 тона. Тази година оживлението продължава.

Причините са ясни: нараснали геополитически и санкционни опасности, намаляващо доверие в западните валути, отбрана против инфлация, диверсификация на портфейла.

Освен това централните банки от ден на ден носят физически златни запаси вкъщи. Те бяха подтикнати да създадат това от решението на груповия Запад да замрази съветски активи - съвсем 300 милиарда $.

Според изследване на американската капиталова компания “Инвеско ” 68 на 100 от ръководителите на централната банка към този момент избират да съхраняват скъпия метал вкъщи. Но още през 2020 година половината от тях са държали златни запаси в западните страни - основно в Съединени американски щати и Англия.

Америка и Европа от две години създават юридически механизъм за дефинитивно лишаване на това, което принадлежи на Русия. Все още не работи.

Целият свят видя по какъв начин непознати активи могат да бъдат замразени когато и да е без правосъдно решение, иззети и случайно употребявани за всевъзможни потребности, отбелязва финансовият специалист Николай Моженков.

Според прогнозите до 2025 година 75 % от страните ще трансферират изцяло златните запаси в личните си складове.

Не са тези времена

Интересът към западните валути, изключително към $, също непрестанно понижава.

Държавният дълг на Съединени американски щати надвишава 34 трилиона $ - към 120 % от Брутният вътрешен продукт. А фактът, че обстановката с нейното обслужване може да се утежни, се преглежда като все по-значим риск: централните банки търсят опция на главната аварийна валута.

Доларът и еврото се „ люлеят “ от едната страна на другата на международния пазар вследствие на деглобализацията, развой, който визира всички страни, споделя Дмитрий Семьонов, ръководител на борда на шефовете на “Трансинвест ”.

Професорът от катедрата по икономическа доктрина на Финансовия университет към държавното управление на Русия Сергей Толкачев акцентира: изтеглянето на физическо злато от Съединени американски щати и Англия демонстрира задълбочаване на рецесията на паричната система от Бретън Уудс.

„ Атрибут на тази система, при която в началото имаше две аварийни валути, обезпечени със злато – доларът и лирата стерлинги, беше доверителното предпазване на златни запаси на други страни във Федералния запас на Съединени американски щати и Банката на Англия, с цел да се опростят разплащанията сред трети страни. Ако да вземем за пример Боливия дължеше на Испания и няма нищо друго за заплащане с изключение на злато, доста по-лесно е да се реалокират част от кюлчетата в мазето на Форт Нокс, в сравнение с да се транспортират през Атлантическия океан “, изяснява икономистът.

Тези времена обаче от дълго време са отминали: интернационалните връзки се утежняват, а софтуерният раздор сред Европа и Съединени американски щати се задълбочава.

Не желае да го дават

Трябва да се каже, че златото стартира да се изтегля от Запада доста по-рано - откакто Вашингтон и Лондон се отличиха с неочаквания отвод да го върнат на притежателите му.

" Първият сигнал пристигна през 2013 година “Бундесбанк ” реши да си прибере златните си запаси от Съединените щати - към 700 тона. Отказаха им. Одиторите даже не бяха позволени във Форт Нокс, с цел да ревизират дали тези кюлчета въобще съществуват. Избухна мощен скандал в медиите и немското злато стартира лека-полека да се завръща (все още не са върнали всичко) След това - Венецуела, която съхраняваше благородния метал в “Банката на Англия ”. След като завоюва президентските избори, Мадуро изиска техните кюлчета. И още веднъж отвод. Съдебните процеси с британците не престават от 2014 година ", припомня си Алексей Вязовски, вицепрезидент на компанията " Золотая плата ".

Не е изненадващо, че 10 години по-късно следващият номер на Запада - кражбата на съветското злато и валутни активи - още веднъж накара централните банки да върнат кюлчетата вкъщи.

Капиталите си отиват

Вече никой не възприема американските и английските финансови структури като „ несъмнено леговище ”. От там изтича освен злато, само че и капитал. Търсенето на западни активи от страна на вложителите понижава, още веднъж на фона на политиката на нападателни наказания.

" Основният негативен резултат от изтеглянето на златото е загуба на доверие във финансовата непоклатимост, което може да докара до по-нататъшно обезценяване на техните валути. В допълнение, цената на заемните средства за тези страни ще се усили, защото търсенето на техните облигации и други финансови принадлежности ще намалеят “, показва Денис Астафиев, създател на капиталовата компания “ШеърсПро ”.

Конфронтацията с Русия към този момент удари Европейския съюз: задграничните вложения доста понижиха.

От 2019 година те се усилват устойчиво, а през 2022 година са намалели с 1,5% - до 7,714 трилиона евро. В същото време, отбелязва МВФ, делът на еврото като аварийна валута на централните банки (18,07% през третото тримесечие на 2023 г.) и като платежно средство (през януари - 23,02%) спада. Но юанът укрепва позицията си (в интернационалните покупко-продажби - 4,51%).

В последна сметка вложителите ще предпочетат да преразпределят активи към по-стабилни и бързо разрастващи се пазари, като Азия или ОАЕ. Това няма да се случи без да остави диря за водещите стопански системи.

" Има опасности от увеличение на банкрутите в Европейски Съюз и Съединени американски щати. Това ще бъде улеснено от неизбежния приток на евтини артикули от Китай, където има остатък от артикули ", показва Олег Воробьов, член на Комитета по търговията.

В такива условия, прибавя специалистът, е по-разумно вложителите да трансферират част от активите си, и то огромна част, в азиатски страни.

Превод : В. Сергеев

Източник: РИА Новости

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниКоментарен Поглед11402Д-р Румен Петков: Никоя власт не може да бъде спокойна и постоянна, когато четири пети от нацията я презира!Алтернативен Поглед54964Проф. Иво Христов: Опасявам се, че до изборите в Съединени американски щати някой може да предизвика даже нуклеарен конфликтАлтернативен Поглед62079Проф. Иво Христов: Конфликтът в Украйна е единствено начало на серия от спорове, по тази причина Русия не прави внезапни движенияАлтернативен Поглед39633Недялко Недялков: Ние сме заложници на зависимостите на двама души - на Пеевски и на БорисовАлтернативен Поглед20873Недялко Недялков: ГЕРБ стачкува против себе си! Няма съпротива - тя играе напълно в дневния ред на властта!Алтернативен Поглед164048Полк. Николай Марков: Изпращането на наши военни в Украйна ще провокира революция в БългарияАлтернативен Поглед127916Полк. Николай Марков: Аз мисля, че България е избрана да се трансформира в гетоАлтернативен Поглед95281Валентин Вацев: Ако нещата се развиват както в този момент, ескалацията посредством директен досег сред натовски/американски/ и съветски войски е сигурнаАлтернативен Поглед90820Мар
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР