Световните пазари реагираха с лек спад на цените на петрола,

...
Световните пазари реагираха с лек спад на цените на петрола,
Коментари Харесай

Ангола обяви, че напуска ОПЕК. Пазарите реагираха с по-евтин петрол

Световните пазари реагираха с лек спад на цените на петрола, откакто Ангола разгласи, че напуща Организацията на страните експортьорки на нефт (ОПЕК). Мотивът е, че участието към този момент не обслужва ползите ѝ.

Анголският министър на петрола Диамантину де Азеведу разгласи, че страната напуща поради решението на ОПЕК да понижи досегашните квоти за рандеман на недопечен нефт. Сега страната " ще се концентрира върху личните си цели ".

" Досега не сме имали никакво въздействие върху квотите, само че в случай че останем в ОПЕК, ще понесем следствията от решението за намаляването им ", изясни Азеведу пред публичната телевизия TPA.

Ангола, която се причисли към ОПЕК през 2007 година, сега създава към 1.1 милиона барела нефт дневно от общо 28 млн. барела, създавани в групата.

Заедно с Нигерия тя е най-големият производител на суровината в Субсахарска Африка, а двете страни към този момент се опълчиха остро на орязването на квотите им.

В момента ОПЕК включва още Алжир, Република Конго, Екваториална Гвинея, Габон, Иран, Ирак, Кувейт, Либия, Нигерия, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Венецуела. От 2016 година насам организацията напуснаха Еквадор, Индонезия и Катар.

В същото време анализаторите означават, че цените на суровия нефт остават покрай най-ниските си равнища от шест месеца насам, макар желанията на ОПЕК да понижи в допълнение добива.

Известно покачване се наблюдаваше през последните дни поради несигурността при прекосяване на петролни кораби в Червено море и Суецкия канал и заплахата от набези от страна на йеменските бунтовници хути.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР