Световните фондови пазари записват пореден тежък спад заради заплахата, че

...
Световните фондови пазари записват пореден тежък спад заради заплахата, че
Коментари Харесай

Световните борси отново потънаха, напомняйки за кризата от 2008 година

Световните фондови пазари записват следващ тежък спад поради опасността, че държавното управление на Съединени американски щати ще спре работа и задаващите се повишавания на разноските по заеми, които карат изплашените вложители да се насочат към по-безопасни активи, написа Reuters.

Основните американски борсови показатели не престават да вървят надолу, като Dow Jones изгуби още 2%, а S&P 500 и Nasdaq по 1.6%. Dow Jones се стопи с повече от 10% през декември, запътвайки се към най-лошата си месечна загуба за съвсем десетилетие.

S&P 500 е напът да запише най-лошото си тримесечие от мрачните дни на края на 2008 година със загуба от 15% досега. Nasdaq изгуби съвсем 20% от върховите си равнища през август, насочвайки се към мечи пазар.

Индексът MSCI Asia Pacific е напът да регистрира четвъртия си спад за последните 6 търговски сесии. Основните показатели паднаха в Япония, Китай, Корея и Австралия. Японският Nikkei понижа с 1.5%, като през седмицата до момента изгуби над 6%, а австралийските акции се намалиха с 1.3% до 2-годишно дъно.

Китайските сини чипове изгубиха 1,6%, частично поради обвиняването на Съединени американски щати към Пекин в образуване на хакерски офанзиви към държавни организации и компании по целия свят.

Цените на петрола се намалиха малко над 4% за една нощ, което направи общите загуби на вид Brent от началото на октомври 37%. Доларът претърпя най-големия си еднодневен спад по отношение на йената от ноември 2017 година, защото вложителите се втурнаха под паника към по-сигурни активи.

Настоенията се утежниха в петък, когато Федералният запас удостовери проектите си да усили лихвените проценти, макар възходящите опасности за растежа.

Пазарите в допълнение се стреснаха, когато президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп отхвърли да подпише законодателство, с цел да финансира американското държавно управление, в случай че не получи пари за граничната стена с Мексико, като по този метод държавното управление рискува да спре работа.

" Политическият авантюризъм във Вашингтон в допълнение покачва несигурността на пазара. Петък ще бъде под напрежение ден във Вашингтон и за финансовите пазари, тъй като се търси компромис в последната минута ", споделя икономистът на Westpac Елиът Кларк.

Пазарите са в самозадвижваща се низходяща серпантина, защото разпродажбите водят до още разпродажби. " Отрицателната инерция е основен фактор, движещ държанието на вложителите. Основните оправдания следват дейностите. Разпродажбите ще спрат, когато това завърши ", споделя Майкъл Маккарти, основен маркетингов пълководец на CMC Markets.

Натрупват се политически и стопански отрицателни фактори, които неизбежно въздействат на вложителите. " Имаме комерсиална война, стопанската система отслабва, а в този момент и опцията за прекъсване (на държавното управление, б.р.). Всичко, това се храни единствено от себе си ", регистрира Питър Кардило от Spartan Capital Securities.

" Рисковете са, че тази уязвимост, която виждаме, ще продължи и през идната година. Федералният запас би трябвало да излезе и да каже, че в случай че е належащо, могат да поправят степента на подхванатото количествено стягане. Това ще помогне доста за успокояването на пазарите ", споделя пред Bloomberg Шейн Оливър, началник на капиталовата тактика на AMP Capital Investors.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР