Световните фондови борси се намират под нов натиск от продажби

...
Световните фондови борси се намират под нов натиск от продажби
Коментари Харесай

Спад на борсите и на цените на петрола след съмнения за ефективността на ваксините срещу Омикрон

Световните фондови тържища се намират под нов напън от продажби на акции, а петролните фючърси още веднъж поевтиняват, защото вложителите наподобява разтревожени от информациите, че актуалните ваксини против Covid-19 е малко евентуално да бъдат толкоз ефикасни и по отношение на новия вид на ковид Омикрон, съобщи .

Повод за тези терзания даде днешно изявление на изпълнителния шеф на Moderna Стефан Бансел пред " Файненшъл таймс ", в което той изрази подозрение, че Covid имунизациите на неговата и на другите водещи компании е малко евентуално да бъдат толкоз ефикасни против разновидността Омикрон, които беше срещи разновидността Делта.
Европейските пазари на акции последваха отрицателното показване на азиатските тържища и също стартираха днешната търговия с нови намаления, откакто през вчерашния ден се пробваха да компенсират част от солидните сривове в края на миналата работна седмица.
Общият европейски показател Stoxx Europe 600 се намалява през първата половина на днешната сесия на търговия с 1,33%, немският DAX 30 се намалява с 1,32%, френският CAC 40 - с 1,27%, английският FTSE100 с 1,21%, италианският MIB - с 1,46% и испанският Ibex - 35 с 1,93%.
Изявлението на шефа на Moderna провокира най-солидни разпродажби на акциите от енергийния, туристическия и хотелиерски браншове, защото опасенията по отношение на успеваемостта на актуалните ваксини против Омикрон допускат ново стягане на противоепидемичните ограничения в света, до момента в който не бъдат създадени ваксини срещи този нов мощно инфектиран вид на ковид. Това от своя страна значи налагане на следващи ограничавания при пътуванията по света.
Общият европейски показател SXEP на компании от петролния и газов бранш пада във вторник с 2,7%, а на показателя на туристическата промишленост SXTP - с 2,9%.
Спад бележат и фючърсите на трите съществени американски фондови показателя преди началото на днешната търговия на Уолстрийт. Фючърсите на DJIA към този момент се намаляват с към н500 пункта (с 1,3%). Фючърсите на S&P500 се намаляват с 1,05%, а на софтуерният показател Nasdaq100 - с 0,55%.
Днешният възобновен спад на международните пазари на акции следва вчерашния нерешителен опит за отскок, който последва трагичния трус на тържищата в петък, когато новината за новия Covid вид Омикрон аргументи заличаването на към 2 трлн. $ от пазарната капитализация на акциите на света.
Изказването на Стефан Бансел пред " Файнешъл таймс " провокира и доста съществено поевтиняване на петрола на международните стокови тържища.
Фючърсите на петрола Брент се намаляват с 3,46% към 70,70 $ за барел, достигайки най-ниско равнище от началото на септември. Фючърсите на американския лек недопечен нефт WTI също поевтиняват с над 3% към 67,50 $ за барел, достигайки най-ниско ценово равнище от края на август. Подобно на фондовите тържища, през вчерашния ден и петролните фючърси пробваха известно покачване, само че по този начин и не съумяха да парират трагични ценови спад с към 13% от търговията в петък.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР