Световните доставки на петрол през януари са спаднали с 1,4

...
Световните доставки на петрол през януари са спаднали с 1,4
Коментари Харесай

Световните доставки на петрол през януари са се сринали с 1.4 млн. барела дневно

Световните доставки на нефт през януари са спаднали с 1,4 млн. барела дневно (б/д) до приблизително 101,45 млн. б/д. Това се дължи на влизането в действие на новите доброволни понижения от редица страни от ОПЕК+, както и прекъсването на производството на нефт в Северна Америка поради огромните студове през този интервал, се показва в месечния отчет на Международната организация по енергетика (МАЕ).

Заради захлаждането добива в Съединени американски щати е понижен с 540 хил.б/д, а в Канада – с 360 хил.б/д, пресмятат от МАЕ.

Допълнителните съкращения на добива на страните от ОПЕК+ от своя страна са били причина за отпадането от структурата на международните доставки към 300 хиляди б/д.

В допълнение въздействие върху пазара продължава да оказва напрежението в Червено море, заради ескалацията на спора в Близкия изток.

От МАЕ означават, че за месеца цената на барел Brent се е нараснал с 5 $.

Търсенето на нефт в света през 2024 година ще се усили по отношение на данните за предходната година с 1,2 млн. б/д, чакат специалистите от МАЕ. Те усилват нищожно оценката си за международното търсене на нефт през 2023 година – с 38 хиляди б/д до 101,76 млн. б/д, за 2024 година – с 23 хиляди б/д до 102,98 млн. б/д. Така прогнозата за растеж на търсенето на нефт през тази година по отношение на предходния месец на практика остава без смяна – 1,223 млн. б/д против 1,237 млн., посочени в предходния отчет.

Като главен фактор за задържане на растежа на търсенето на нефт в света анализаторите от МАЕ показват макроикономическия климат, поради по-високите цени на петрола. От организацията чакат, че мотор на растежа на търсенето на нефт ще са страните отвън Организацията за икономическо сътрудничество и раз, където потреблението ще се усили с 1,34 млн. б/д (1,385 млн.б/д съгласно предходната прогноза). Търсенето на страните отвън Организацията за икономическо сътрудничество и раз на собствен ред ще спадне по отношение на предходната година със 117 хиляди б/д (предишната прогноза е за 148 млн.б/д).

Наблюдаваните международни ресурси от нефт през декември са се нараснали с 21,6 млн. барела, само че още през януари авансово са спаднали с 60 млн. б/д. При това запасите на сушата през предишния месец са спаднали до най-ниското равнище от 2016 г.

Търговските запаси в страните от Организацията за икономическо сътрудничество и раз през декември са били по-малко с 24,1 млн. барела, спадайки до 2,761 млн. барела. Това е с 85,9 млн. барела под междинното равнище за последните пет години.

Страните от ОПЕК+ през януари са произвели нефт от порядъка на 34,87 млн.б/д, до момента в който съгласно изискванията на съглашението, поради влезлите през предишния месец нови доброволни съкращения от страни-членки на обединяването биха могли да добият 34,32 млн.б/д, съгласно анализаторите от МАЕ. По този метод превишението на проекта въз основа на резултатите от предишния месец възлиза на 550 хиляди б/д. Спрямо декември страните от блока са понижили производството на нефт с 220 хиляди барела дневно.

Производството на страните от ОПЕК, участващи в съглашението, възлиза на 21,72 милиона б/д през януари, което е с 0,5 млн. б/д над проекта. Страните отвън ОПЕК през предишния месец да добивали с 50 хиляди б/д над позволеното равнище – 14,79 млн.б/д.

Според МАЕ, добивът на ОПЕК+ през януари е бил над позволеното равнище, защото няколко страни не са изпълнили уговорките си в границите на спомагателните доброволни съкращения влезнали в действие през януари.

Добивът на нефт в Русия през януари е понижен с 40 хил.б/д до 9,44 млн. б/д, показват още в отчета си анализаторите от МАЕ.

„ Москва даде обещание да ускори рестриктивните мерки за износ на нефт с 200 хиляди б/д до 500 хиляди б/д от януари, само че предварителните данни демонстрират, че общият размер на експорта на нефт и нефтопродукти през предишния месец е бил 7,7 млн. б/д в съпоставяне със междинното равнище от за май-юни от 7,4 млн. б/д. Общо доставките на недопечен нефт, кондензат и необятна секта от леки водороди през януари са били 10,87 млн. б/д “, се показва в отчета.

За 2024 година общо размерът на рандеман на нефт се прави оценка на 10,84 млн. б/д, което е със 120 хиляди б/д по-малко спрямо аналогичния интервал на предходната година, оповестява още организацията.

Експортираното количество петрол и нефтопродукти от Русия през януари е било към 7,69 млн. барела дневно в съпоставяне със 7,8 млн.барела дневно през декември, само че комерсиалните доходи са се нараснали с 1,4 % до 15,7 милиарда $ вследствие на умереното покачване на цената на продукцията, излиза наяве от отчета.

„ През януари междинните цени на всички сортове нефт надвишиха пределното равнище на цената на G7, до момента в който нефтопродуктите, като се изключи нафтата бяха под пределното равнище “, се прецизира в отчета.

Цената на петрола вид Urals се е нараснала от равнището под 60 д/б при започване на месеца до към 66 д/б в края, преди да падне до 61,8 д/б при започване на февруари. Цената на петрола FOB Приморск се е повишила с 2,29 д/б до 61,92 д/б, FOB Новоросийск – с 2,52 д/б со 62,16 д/б спрямо нарастването от 2,41 д/б North Sea Dated до 80,26 д/б. Ръстът на цената на вид ESPO е бил единствено 1,40 д/б до 73,26 д/б, само че отстъпката за Dubai M1 се е запазила на равнище от 1,50 д/б.

Отстъпката за North Sea Dated за Urals е останала непроменена (0,12 д/б до 18,34 д/б за Urals FOB Приморск и + 0,10 д/б до 18,10 д/б за Urals FOB Новоросийск), само че за ESPO се е повишила с 1 д/б – до 6,66 д/б, защото напрежението в Червено море е повишило цената на петрола в Северно море по отношение на цените на изток от Суец, изясняват от организацията.

Отстъпката за Urals, доставян до западното крайбрежие на Индия спрямо Dubai M2 e намаляла до 1,70 д/б.

Според доклада на МАЕ, доставките на петрола вид Sokol (на цени над лимитите на G7) са паднали до нула през януари, преди да се възстановят до 2-3 доставки през февруари. Индия е купили към 65% от износа на Sokol през 2023 година, или към 135 хиляди барела дневно, по-голямата част от които са били ориентирани към пристанището Вадинар, където Роснефт има дял от 49% в рафинерията Nayara Energy с потенциал от 400 хиляди б/д.

Общият експорт на съветски нефт за Китай е възлизал на 2,2 милиона барела дневно през януари, с към 300 000 барела дневно по-малко от преди година, само че цифрата може да нарасне, защото танкерите, които към момента пътуват, доближиха местоназначението си, означават още от МАЕ.

Доставките на съветски нефт транзитирани през Червено море през януари са спаднали нищожно след нападението на хутите.

Както отбелязва МАЕ, намаляването на производството поради редица ремонтни действия в съветските рафинерии може да доведат до внезапно нарастване на експорта на нефт.

Експортът на нефтопродукти за Турция през януари е достигнал до 510 хиляди б/д, оето е най-високото равнище за цялата история на наблюдаване и е бил главно от газьол. Все отново доставките, чиито направления още са неопределени сега възлизат на 500 хиляди б/д, множеството от които може да бъдат ориентирани към Китай, Индия, Близкия изток или Латинска Америка.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР