Световната здравна организация (СЗО) заключи, че пневмонията, предизвикана от коронавируса

...
Световната здравна организация (СЗО) заключи, че пневмонията, предизвикана от коронавируса
Коментари Харесай

Новата пневмония, предизвикана от коронавируса, се разпространява по-бързо

Световната здравна организация (СЗО) заключи, че пневмонията, провокирана от ковид 2019-nCoV, е по-заразна и се популяризира по-бързо от атипичната пневмония, съобщи ТАСС.

Епидемия от атипична пневмония бе записана през 2002-2003 година Новата пневмония, появила се в Ухан в китайската провинция Хубей, е в лека форма у множеството пациенти и по-рядко води до летален излаз спрямо атипичната пневмония.

В Китай, Русия и Франция са създадени способи за диагностика, които разрешават бързо да се разпознава новият ковид. В няколко страни експерти към този момент пристъпиха към основаване на ваксина и към асортимент на медикаменти, които дават опция да се води по-успешна битка с него.

Китайски учени създадоха бърз тест, който за 8-15 минути открива вируса . В Русия за разкриване на вируса се употребява способ на тестване, основан от новосибирския център по вирусология и биотехнологии " Вектор ". Тестът може да разпознава вируса за два часа. Френската компания " Новасит " оповести, че нейният филиал за молекулярна диагностика също е създал тест за разкриване на вируса.

Експерти по молекулярна биология от Китай и Канада проучиха еволюцията на ковид 2019-nCoV , провокирал болести от нова форма на пневмония в Китай и други страни. Учените установяваха, че новата пневомния е провокирана не от един, а от два варианта на вируса.-->

" Получените резултати разкриват, че новата пневмония е провокирана от минимум два варианта на 2019-nCoV. Разпространението й евентуално е почнало няколко месеца преди здравните органи за схванат за съществуването й ", означиха създателите на проучването.

Генетици от университета в Отава и университета Фудан в Шанхай стигнаха до тези изводи, откакто изследвали дребни разновидности в две дузини цялостни геноми на 2019-nCoV , чиито проби са били извлечени от кръвта на пациенти в лечебни заведения в Ухан и други градове в Китай. Учените сравнили въпросните данни и ги съпоставили с фрагменти РНК у други коронавируси, в това число у причинителите на атипичната пневмония, известна също като тежък изострен респираторен синдром, и на близкоизточния респираторен синдром. Това разрешило да се сътвори дърво на еволюцията на 2019-nCoV и да се разбере по кое време се е появил общият предшественик на всички съществуващи през днешния ден варианти на този патоген.

Биолозите създали две непредвидени открития . Оказало се, че вирусът не се е появил първоначално или средата на декември м.г., а три месеца или даже половин година по-рано. Освен това в една от пробите от 2019-nCoV от Ухан били открити неповторими разновидности в РНК. Това навежда на мисълта за битие на минимум два източника на разпространяване на новата пневмония. По думите на учените, съществуването на две версии на пагогена слага под подозрение теорията, че пазарът за екзотични птици в Ухан е бил единственият източник на разпространяване на новия ковид.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР