Световната здравна организация (СЗО) съобщи вчера, че регистрираните случаи на

...
Световната здравна организация (СЗО) съобщи вчера, че регистрираните случаи на
Коментари Харесай

СЗО отчита десетократно увеличение на регистрираните случаи на треската денга

Световната здравна организация (СЗО) заяви през вчерашния ден, че записаните случаи на треската денга в международен мащаб са се нараснали десетократно през последните 20 години, като климатичните промени и все по-широкото разпространяване на комарите, пренасящи вируса, са частично отговорни за предаването на вируса, който продължава да е публикуван най-вече в Северна и Южна Америка, съобщи Българска телеграфна агенция, базирайки се на Асошиейтед прес.

СЗО заяви, че записаните случаи са нарастнали до рекордните 5,2 милиона през 2019 година, спрямо 500 000 през 2000 година, в 129 страни по света - данни, които евентуално занижават действителния брой на жертвите.

През януари СЗО предизвести, че треската денга съставлява пандемична опасност и е най-бързо разпространяващото се заболяване, пренасяно от комари, в света. Въпреки че съществуват ваксини и особено отглеждани комари, съдържащи бактерия, наречена Wolbachia, за битка с денга, няма характерни лекувания за вируса, когато някой се болести.

Тази година са регистрирани повече от 5 милиона случая и над 5000 смъртни случая, свързани с денга, заяви СЗО. Промените в разпространяването на комарите, които популяризират денга, дружно с по-големите превалявания, мокрота и жега, свързани с изменението на климата, са фактори за увеличението на броя на заболелите.

Своя роля са изиграли и по-слабите здравни системи и неприятното наблюдаване.

Тази година денга обхвана цялото западно полукълбо. Тя не е открита в Европа, макар че от 2010 година насам в южната част на континента се появиха някои случаи на локално разпространяване.

Региони, в това число Северна и Южна Америка, Карибския басейн и Бангладеш, оповестяват за рекорден брой случаи през 2023 г.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР