Световната здравна организация (СЗО) отчита драматично възраждане на болестта морбили

...
Световната здравна организация (СЗО) отчита драматично възраждане на болестта морбили
Коментари Харесай

СЗО: Дезинформацията възроди морбили в Европа

Световната здравна организация (СЗО) регистрира " трагично възобновление " на заболяването морбили (дребна шарка) в Европа, частично подхранвано от отхвърли от имунизация, оповестиха международните организации. " Дезинформацията по отношение на имунизациите е също толкоз заразна и рискова, колкото заболяванията, чието разпространяване подкрепя ", споделя генералният шеф на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус. Според организацията разпространяването на заболяването се дължи на неприятните здравни системи и заблуждаваща информация за имунизациите. " Категорично има фамилии, общности, хора, които получават неправилна информация освен за сериозността на болестта и рисковете, само че и за ефикасността на имунизациите и сигурността им. Така че подвеждащата информация е все по-голяма опасност “, се споделя в документа.

В отчет на СЗО се показва, че през първата половина на т.г. са регистрирани към 90 000 случая на болестта - двойно повече, в сравнение с за същия интервал на 2018 година Докладваните случаи на болестта пък са скочили близо три пъти за последната една година. Въпреки въвеждането на по-строга политика в редица европейски страни опълчването на избрани групи хора на имунизацията подхранва епидемията на континента. През юли държавното управление на Германия, където през т.г. са регистрирани над 400 случая на морбили, да вземем за пример предложи имунизацията да стане наложителна за деца и чиновници в детски градини и учебни заведения.

Най-много случаи на дребна шарка - 84 000, са регистрирани в Украйна, където през февруари беше обявено, че от заболяването са умряли десетки хора. Следват Казахстан и Грузия. От СЗО оповестяват още, че четири страни - Албания, Чехия, Гърция и Англия, са изгубили статута си на " изкоренили дребната шарка ".

В някои развити страни процентите на имунизация спадат внезапно след публикуването на проучване в края на 90-те години на предишния век, свързващо комбинирана ваксина против морбили, заушка и рубеола с аутизъм. Оттогава здравните управляващи се борят да опровергаят неправилното разбиране за сигурността на имунизацията.

ОПАСНОСТ

" Имаме притеснителна наклонност във всички райони на света към нарастване на случаите на морбили, като се изключи Америките, само че намаляването там е напълно малко. Така че имаме страни, където имунизирането е незадоволително, само че имаме и страни, където имунизациите покриват съвсем цялото население и все пак се намират дребни неимунизирани общности, които водят до зараза “, съобщи шефът на отдела за имунизация към СЗО Кейт О`Брайън. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР