Световната здравна организация (СЗО) обяви преглед на потенциалните рискове от

...
Световната здравна организация (СЗО) обяви преглед на потенциалните рискове от
Коментари Харесай

Бутилираната вода бъкана с пластмаса

Световната здравна организация (СЗО) разгласи обзор на евентуалните опасности от пластмаса в питейната вода, откакто нов разбор на някои от най-популярните международни марки бутилирана вода е открил, че повече от 90 % съдържат дребни частици пластмаса.

Предишно изследване също е открило високи нива на микропластмаси в чешмяната вода, написа английският в. " Гардиън ".

В новото проучване, анализът на 259 бутилки от 19 места в 9 страни от 11 разнообразни марки е открил приблизително 325 пластмасови частици на всеки литър вода, която се продава в комерсиалната мрежа.

Концентрациите са били повече от 10 хиляди пластмасови частици на всеки един литър вода. От тествани 259 бутилки, единствено в 17 не е открита никаква пластмаса.

Учените пишат, че се разкрили почти два пъти повече пластмасови частици в бутилираната вода спрямо тяхно предходно изследване на чешмяната вода.

Според новото проучване най-често срещания вид пластмасов откъс е полипропилен - същият вид пластмаса, употребена за производството на капачки за бутилки. Анализираните бутилки са били купени в Съединени американски щати, Китай, Бразилия, Индия, Индонезия, Мексико, Ливан, Кения и Тайланд.

Тестваните марки са следните: Aqua (произвеждана от Danone), Aquafina (PepsiCo), Bisleri (Bisleri International), Dasani (Coca-Cola), Epura (PepsiCo), Evian (Danone), Gerolsteiner (Gerolsteiner Brunnen), Minalba (Grupo Edson Queiroz), Nestlé Pure Life (Nestlé), San Pellegrino (Nestlé) and Wahaha (Hangzhou Wahaha Group).

Говорителят на СЗО е коментирал пред " Гардиън ", че макар че към момента няма доказателства за въздействието върху човешкото здраве, те са наясно, че това е нова област на паника. Според представителя СЗО " ще прегледа извънредно оскъдните налични доказателства за да се разпознават пропуските в доказателствата и да се сътвори научноизследователска стратегия, която да обезпечи по-задълбочена оценка на риска.

Втори откъслечен с горния разбор, също преди малко оповестен, е бил сбъднат от активистка организация в Съединени американски щати, като са били изследвани 19 марки бутилирана вода. И тук са открити пластмасовите микрофибри са необятно публикувани.

От мултинационалната корпорация Nestlé разкритикуваха изследването, като настояват в особено изказване, че употребяваната техника на проучването можела да " генерира подправени позитивни резултати ".

От " Кока-Кола " са коментирали, че имали строги способи за пречистване, само че са признали, че всеобщото разпространяване на пластмасите в околната среда значи, че пластмасови нишки " могат да бъдат открити даже в доста обработени артикули ".

Според Danone изследването е употребило методология, която била " неразбираема ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР