Световната здравна организация (СЗО) обяви официално новия коронавирус за пандемия.

...
Световната здравна организация (СЗО) обяви официално новия коронавирус за пандемия.
Коментари Харесай

Ето как COVID-19 атакува човешкото тяло

Световната здравна организация (СЗО) разгласи публично новия ковид за пандемия. Над 183 хил. души по света са инфектирани, смъртните случаи надвишиха 7000 (в момента на писане на материала). Всичко това значително се дължи на неповторимия метод, по който болестта нападна нашето тяло.

Как тъкмо се случва това?

Все още не знаем доста за метода, по който COVID-19 – респираторното заболяване, провокирано от вируса SARS-CoV 2 – нападна човешкото тяло. Миналия месец китайският Център за надзор и предварителна защита на болесттите разгласява клинични детайлности за първите 72 хиляди души, диагностицирани с COVID-19 до 11 февруари 2020-а.

COVID-19 е „ подобен, само че отличим от “ острия респираторен синдром (SARS). Това разрешава на учените да употребяват знанията, насъбрани през годините за SARS, с цел да осведомят обществеността за новата опасност. Досущ като грипа, COVID-19 стартира в дробовете и се популяризира чрез пръски, когато някой кихне или се изкашля. COVID-19 евентуално може да се популяризира и посредством изпражнения, само че са нужни още проучвания по тематиката. Според СЗО SARS нападна тялото в три етапи: вирусна репликация, имунна хиперактивност и пулмонална деструкция. COVID-19 работи по подобен метод.

Първоначалните проучвания демонстрират, че COVID-19 се репликира дейно в горните дихателни пътища. Заразените хора създават големи количества от вируса при започване на инфекцията и нови изследвания разкриват, че инкубационният интервал на инфекцията е 5,1 дни (през това време инфектираните не демонстрират каквито и да било признаци, което им разрешава да продължат обикновено с живота си и да допринесат за разпространяването на вируса). Всичко стартира с стартира с умерени проблеми и признаци, проявяващи се в горния респираторен тракт. Следва пневмония, която не е животозастрашаваща. След към седмица пневмонията може да се утежни и да настъпи Остър респираторен дистрес синдром (ОРДС) - тежко, животозастрашаващо положение, характеризиращо се с дифузно засягане на белодробния паренхим. Може да се наложи пациентът да се сложи на животоподдържащи системи.


SARS-CoV-2 (в жълто), следен със сканиращ електронен микроскоп. Източник: NIAID Rocky Mountain Laboratories (RML), U.S. NIH / WIkimedia Commons

Когато тялото се болести, неговите имунни кафези стартират да нападат вируса. В някои случаи (и по незнайни на науката причини) вирусът може да накара имунната ни система да бъде прекомерно дейна, което в допълнение да попречи на процеса на възобновяване.

Какви са признаците?

Според Карла Дрисдейл, представител на СЗО, най-честите признаци на COVID-19 са температура, отмалялост и суха кашлица. Някои пациенти могат да се оплакват и от болки в тялото, скупчване на носен секрет, течащ нос, болно гърло или диария, които нормално са умерено мощни и стартират последователно. Други инфектирани не демонстрират каквито и да било признаци и не се усещат зле, до момента в който почти 80 % от инфектираните се възвръщат без нужда от особено лекуване.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР