Световната здравна организация свиква спешна работна среща на експерти заради

...
Световната здравна организация свиква спешна работна среща на експерти заради
Коментари Харесай

Има ли опасност заразата от маймунска шарка да достигне до България?

Световната здравна организация привиква незабавна работна среща на специалисти поради маймунската шарка, която се появява във от ден на ден европейски страни.  За случаи на болестта последно към този момент рапортуваха и в Германия. По публични данни, инфектираните в Европа към този момент са над 100.

Маймунската шарка е инфекциозно заболяване, познато за медицината доста от дълго време, само че не и с толкоз бързо разпространяване, каквото се записва сега. Експертите по заразни заболявания дефинират непрекъснатата поява на нови случаи като нещо, което не са виждали до в този момент.

Първите признаци на вируса са тресчица, главоболие и отмалялост. Може да се стигне до мускулни болки и отичане на лимфни възли. Появяват се и типичните за шарката обриви по лицето и тялото.Все още се изследва за какво вирусът е почнал да се популяризира толкоз бързо в разнообразни страни. А по какъв начин тъкмо става това е ясно - най-честият метод е след непосредствен контакт с болен, това включва - от полов контакт - до нормално допиране на кожата на инфектиран. И освен - от време на време е задоволително даже допиране на облекла и нескончаем контакт лице в лице със инфектирания.

Само в петък - случаи на маймунска шарка се появиха и в Германия, и в Белгия. А информацията за новозаразените се трансформира всяка минута.

" Такова нещо не сме виждали в никакъв случай до момента. Имаме невиждана група от нови случаи. Необичайното е, че се популяризират географски на разнообразни места и не сме сигурни какъв брой са свързани другите клъстери ", твърди  Джими Уитуорт - специалист по заразни заболявания в Лондон

На 7 май във Англия е първият регистриран случай в европа. Заразеният се е върнал от Нигерия. Свободното пътешестване след пика от COVID-19 се счита за една от аргументите за бързото разпространяване. Но не всички инфектирани - са били в Африка.

" Пациентът при нас няма история на пътешестване. Не е бил и при животни, които се смятат за " преносители " на болестта ", съобщи доктор Ерика Шеной - вирусолог в Съединени американски щати.

Вирусът е остарял и медицинските експерти го познават добре. Първите признаци се демонстрират до 2 седмици. А карантината продължава 21 дни, споделя проф. Кантарджиев.

" Болки по тил, мускули, главоболие, поява на обриви, мехурчета, първите са по лицето, само че по-късно се появява по цялото тяло, центробежен обрив - по крайници, ръце, по ходила и тяло ", обобщава за Нова телевизия признаците проф. Тодор Кантарджиев - консултант на Столичната община по здравните въпроси.

Досега единственият регистриран случай отвън Африка е от 2003 година в Съединени американски щати. Възможно ли е вирусът да стигне и нашите граници?

" Рискът за българите е доста невисок, би трябвало да се ускори граничният надзор в Африка, хората които имат непосредствен контакт, тъй като се потвърди, че първите инфектирани са с доста непосредствен контакт – мъже ", безапелационен е професор Кантарджиев.

Въпреки бързото разпространяване съветът на специалистите е да се резервира успокоение.

“Разпространението на вируса след непосредствен контакт - като полов контакт, е високо. Но разпространяването сред хора без непосредствен контакт - е ниско ", безапелационен е Стефан де Керсмакер - представител на Европейската комисия.

  " Сега няма потребност от суматоха. Това няма да се популяризира и да аргументи зараза, каквато има коронавирусът ", показва и Джими Уитуорт - специалист по заразни заболявания в Лондон.

От тази група вируси е и позната ни -  едра шарка.

" От 1980 година децата не се имунизират за едра шарка. Това би трябвало да се означи, е че хората с едра шарка са младежи, до 40-годишна възраст, значи неимунизирани за едра шарка ", съобщи професор Кантарджиев.

Проучванията досега сочат, че шансът за заразяване при имунизираните е по-малък.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР