Световната здравна организация ще свика отново спешния си комитет за

...
Световната здравна организация ще свика отново спешния си комитет за
Коментари Харесай

СЗО се събира спешно заради маймунската едра шарка

Световната здравна организация ще свика още веднъж незабавния си комитет за маймунска едра шарка през седмицата на 18 юли или по-рано, в случай че е належащо, съобщи нейният началник.

"Продължавам да съм смутен от мащаба и разпространяването на вируса ", съобщи Тедрос Адханом Гебрейесус на конференция в Женева, като все още са доказани повече от 6000 случая в 58 страни.

Маймунската едра шарка е вирус, който се предава на хората от животни, като признаците включват тресчица, обрив и подути лимфни възли.

Повечето случаи на инфектирани хора с вируса са в Централна и Западна Африка, където заболяването е ендемична.

На 20 май обаче стана ясно, че болестта е открито в доста други страни, измежду които Англия, Испания, Белгия, Франция, Швеция, Италия, Австралия, Германия и Канада.

На 16 юни Световната здравна организация (СЗО) разгласи, че стартира да проверява дали вирусът участва в семенната течност на инфектирани пациенти, изследвайки опцията заболяването да се предава по сексуален път. Множество случаи на болестта, съсредоточени в Европа, са измежду полови сътрудници, които са имали непосредствен контакт с мъже, отбелязва организацията.

По последни данни на СЗО в света са открити към 1300 случая на маймунска едра шарка, най-вече в страни от Западна Европа, където заболяването не е ендемична.

По данни на Европейски Съюз на територията на съюза в 19 държави-членки са открити към 900 случая на маймунска едра шарка, което принуди Брюксел да подпише съглашение за закупуване на 110 000 дози ваксина против маймунска едра шарка.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР