Световната здравна организация и около 500 експерти за първи път

...
Световната здравна организация и около 500 експерти за първи път
Коментари Харесай

СЗО за първи път даде дефиниция за болест, разпространявана по въздуха

Световната здравна организация и към 500 специалисти за първи път дефинираха какво значи една болест да се популяризира по въздуха , оповестява " Ройтерс ".

Целта е да се избегне объркването при започване на пандемията от COVID-19, което съгласно някои учени е коствало човешки животи.

Базираната в Женева здравна организация на Организация на обединените нации през днешния ден разгласява механически документ по тематиката. В него се показва, че това е първата стъпка към създаването на способи за по-добро попречване на този тип предаване , както за съществуващи болести като морбили, по този начин и за бъдещи закани от пандемия.

Документът заключава, че описанието " по въздух " може да се употребява за инфекциозни заболявания, при които главният вид предаване включва патогена, пренасян или намиращ се във въздуха, в сходство с други термини като " водни " заболявания, които се схващат в другите дисциплини и от обществеността.

За дефиницията способстваха близо 500 специалисти, измежду които физици, експерти по публично опазване на здравето и инженери, мнозина от които не бяха съгласни по тематиката в предишното.
 Коронавирусът резистентен във въздуха три часа, а по повърхности в продължение на дни
Коронавирусът резистентен във въздуха три часа, а по повърхности в продължение на дни

Вирусът е резистентен във въздуха в продължение на няколко часа. Учените също са открили

В предишното организациите са претендирали високи равнища на доказателство, с цел да разгласят, че дадена болест се популяризира по въздух , което изисква доста строги ограничения за ограничаване; новото определение показва, че рискът от излагане и тежестта на болестта също би трябвало да се вземат поради.

Предишните различия бяха съсредоточени и към това дали инфекциозните частици са " капчици " или " аерозоли " въз основа на размера, от който новата формулировка се отдалечава.

През първите дни на COVID-19 през 2020 година към 200 учени по аерозолите се оплакаха обществено, че СЗО не е предизвестила хората за риска вирусът да се популяризира във въздуха. Това съгласно тях е довело до прекалено наблягане на ограничения като миенето на ръцете за прекъсване на вируса вместо до фокус върху проветряването.

През юли 2020 година СЗО уточни, че са се появили доказателства за разпространяване по въздуха , само че нейният тогавашен основен академик Сумия Сваминатан - която стартира процеса за установяване на формулировка - след това съобщи, че СЗО е трябвало да бъде по-категорична " доста по-рано ".
 Стотици учени към СЗО: Covid-19 се придвижва по въздуха, променете рекомендациите
Стотици учени към СЗО: Covid-19 се придвижва по въздуха, променете рекомендациите

Коронавирусът се придвижва по въздуха и може да засегне хората, когато вдишват

Нейният правоприемник Джеръми Фарар означи, че новата формулировка не се отнася единствено за COVID-19, само че добави, че при започване на пандемията е имало липса на налични доказателства и специалистите, в това число СЗО, са работили " добросъвестно ". По това време той беше началник на благотворителната организация Wellcome Trust и съветваше английското държавно управление по отношение на пандемията.

Фарар съобщи, че приемането на определението, в съгласие сред специалисти от всички дисциплини, ще разреши да стартират полемики по въпроси като проветряването в редица разнообразни среди - от лечебни заведения до учебни заведения.

Той го съпостави с осъзнаването, че пренасяните по кръвен път вируси като ХИВ или хепатит Б могат да се популяризират от медици, които не носят ръкавици по време на процедури.

" Когато започвах практиката си, студенти по медицина, медицински сестри, лекари - никой от нас не носеше ръкавици, с цел да вземе кръв. Сега е немислимо да не носите ръкавици. Но това се случи, тъй като всички се съгласиха какъв е казусът, съгласиха се по отношение на терминологията. Промяната в практиката пристигна след това ", изясни той.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР