Световната здравна организация е сигурна, че Китай разполага с много

...
Световната здравна организация е сигурна, че Китай разполага с много
Коментари Харесай

СЗО: Китай има повече информация за Covid, трябва да знаем

Световната здравна организация е сигурна, че Китай разполага с доста повече данни, които биха могли да хвърлят светлина върху произхода на Covid, и изиска от Пекин неотложно да показа цялата нужна информация, съобщи Агенция Франс Прес.
Тедрос Аданом Гебрейесус, общоприет шеф на СЗО
" Без цялостен достъп до информацията, с която Китай разполага... всички хипотези са на масата ", съобщи ръководителят на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус в Женева.

" Ето за какво помолихме Китай да ни окаже подпомагане по този въпрос ", сподели той и настоя, че в случай че Пекин даде изчезналите данни, " ще знаем какво се е случило или по какъв начин е почнало ".

Повече от три години след появяването на Covid-19, към момента се водят разгорещени диспути към произхода на пандемията.

Въпросът раздели научната общественост и даже разнообразни американски държавни организации, които са раздвоени сред теорията, че вирусът се е пренесъл по натурален път от животните върху хората, и тази, съгласно която вирусът евентуално е изминал от лаборатория в Ухан - изказване, което Китай яростно отхвърля.

В края на предишния месец се появиха нови доказателства, че кучетата еноти, за които е известно, че могат да придвижват и предават вируси, сходни на вируса SARS-CoV-2, който предизвиква Covid, са били на пазар в Ухан, когато заболяването е открита за първи път при хора.

Изследователите, които ненадейно се натъкват на генетичните данни, споделят, че те поддържат - само че не могат да потвърдят дефинитивно - теорията, че вирусът е зародил при животните, като евентуално първо е прескочил при хората на пазара.

Мария ван Керхоув, механически началник на СЗО по Covid-19, съобщи пред публицисти, че новата информация дава " улики ", само че не и ясни отговори, като настоя, че данните, " събрани през януари и февруари 2020 година, преди повече от три години ", е трябвало да бъдат споделени от дълго време.

" Без информация, без данни, с цел да създадем вярна оценка, ни е доста мъчно да дадем съответен отговор. И в сегашния миг нямаме съответен отговор за това по какъв начин е почнала пандемията ", сподели тя.

Но тя изрази убеденост, че " невероятните учени " на Китай са провели доста повече проучвания и са събрали доста повече данни, които биха могли да бъдат от голяма важност при търсенето.

" Знаем, че има още информация, която е разполагаем ", сподели тя.

" Необходимо е учените, експертите по публично здраве и държавните управления да споделят тази информация. Това не е игра. "

В публицистична публикация в списание Science, Ван Керхоув съобщи, че съгласно нея Китай разполага с данни, които не е споделил, в това число за търговията с диви и отглеждани животни на пазара в Ухан, за тестванията върху хора и животни в Ухан и в цялостен Китай, както и за активността на лабораториите в Ухан, работещи върху коронавируси.

" Съществуват данни за одити на лаборатории, които не са били споделени, да вземем за пример ", написа тя и изисква от Китай да показа " неотложно " всички данни за вируса SARS-CoV-2.

Тедрос акцентира жизненоважното значение на това да се стигне до дъното на загадката, като посочи, че определянето на произхода на заболяването може да помогне за предотвратяването на бъдещи пандемии.

И защото публично са регистрирани близо седем милиона смъртни случая вследствие на пандемията - като се счита, че действителният брой на жертвите е няколко пъти по-висок - той съобщи, че е налице " честен императив ".

" Трябва да знаем отговора, отвън всякакво подозрение. " /БГНЕС

Женева / Швейцария
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР