Световната търговска организация (СТО) повиши прогнозите си за растеж на

...
Световната търговска организация (СТО) повиши прогнозите си за растеж на
Коментари Харесай

Световната търговия ще расте по-бързо от очакваното

Световната комерсиална организация (СТО) увеличи прогнозите си за напредък на световната търговия със артикули за тази и за идната година, само че предизвести за заплахата от двустепенно възобновяване и за опасности в низходяща посока вследствие на коронавирусната пандемия и проблемите във веригите на доставки.

СТО към този момент чака международната търговия със артикули да нарасне през 2021 година с 10,8% след спада поради Covid пандемията с 5,3% през 2020 година и откакто през март интернационалната организация предвижда напредък на търговията с 8 на 100. Ако новата прогноза се удостовери, това ще съставлява най-солидният напредък в интернационалната търговия от 2010 година насам.

Базираният в Женева търговски орган също по този начин чака закъснение на растежа на интернационалната търговия до 4,7% през 2022 година, само че при предходна прогноза за по-сериозно закъснение до 4%, само че добави, че международната търговия се е приближи до дълготрайната си наклонност от преди Covid пандемията.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
На международния транспортен пазар се случват събития с световно...

" Търговията е основен инструмент в битката с пандемията и този мощен напредък акцентира какъв брой значима ще бъде търговията в поддръжка на ", съобщи в отчета генералният шеф на СТО Нгози Оконджо-Ивеала.

В новия отчет на СТО обаче се предизвестява, че неравномерният достъп до ваксини против Covid-19 може да изостри икономическите разлики. " Колкото по-дълго се резервира имунизационното неравноправие, толкоз по-голям е шансът да се появят още по-опасни разновидности на Covid-19, които да попречват здравето и икономическия напредък, който постигнахме до момента ", уточни Оконджо-Ивеала.

Според СТО пандемията продължава да бъде най-големия риск за възобновяване на международната търговия и производството.
Инфлацията

Организацията предизвести за рисковете от инфлационен скок, който може да убеди централните банки да затегнат по-рано тяхната експанзивна (нисколихвена) парична политика. " Това може да сътвори отрицателни странични резултати, които в последна сметка биха засегнали комерсиалните потоци ", се споделя още отчета.

Според СТО неотдавнашното повишаване на инфлацията " евентуално е краткотрайно, провокирано от разтърсвания от страна на предлагането, засягащи избрани браншове в съответни стопански системи, уравновесено по отношение на ненадейно мощното възобновяване на търсенето ".

Оптимистичните прогнози на СТО обаче биха могли да бъдат възпрепятствани и от " по-дългите закъснения на пристанищните доставки, по-високите цени за доставка и, като спиранията в предлагането се задълбочават от бързото и ненадейно мощно възобновяване на търсенето в мощно развитите и в редица разрастващи се стопански системи ".

Според СТО международният БВП е понижен с 3,8% през 2020 година и може да се усили с 5,3% тази година и 4,1% през 2022 година

Ръстът на Брутният вътрешен продукт е " подтикван от мощната поддръжка на паричната и фискалната политика и от възобновяването на икономическата интензивност в страни, които са съумели да приложат в огромен мащаб имунизациите против Covid-19 ", се споделя още в отчета на институцията.

ОЩЕ Пожарна охрана ТЕМАТА:

Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР