Световната шампионка по шахмат за жени от 2004 година Антоанета

...
Световната шампионка по шахмат за жени от 2004 година Антоанета
Коментари Харесай

Антоанета Стефанова и Цвета Галунова алармираха за сериозен проблем в българския шахмат

Световната шампионка по шахмат за дами от 2004 година Антоанета Стефанова и ръководителят на Българка федерация по шахмат 64 (БФШ 64) Цвета Галунова гостуваха в предаването “Интервюто на Sportal.bg ” по Sportal TV.

Галунова и Стефанова, която е и почетен ръководител на БФШ 64 сигнализираха за доста сериозен проблем в българския шахмат.

" През месец юни 2022 година България за следващ път остана без лицензирана шахматна федерация. От 2016 година България е Изключена от Европейския шахматен съюз (ЕШС). От 2016 година българските състезатели нямат право да се състезават под български байрак на европейски шампионати. От 2016 година първенците на България са единствените представители на европейска страна, лишени от квоти за гратис присъединяване на европейско състезание. Ако издаването на лиценз не се съобрази с условията на Европейския шахматен съюз за следващо участие на България, то България може да остане продължително отвън европейското шахматно семейство. Това би било следващото леке върху интелектуалния спорт ”, съобщи Цвета Галунова в “Интервюто на Sportal.bg ” по Sportal TV.

“За да бъде призната наша българска федерация в Европейския шахматен съюз, то в управителните й органи не би трябвало да има хора, взели участие в управлението на глобената БФШ от преди години ”, добави Цвета Галунова и сподели писмо подписано от Президентът на ЕШС Зураб Азмайпарашвили, в което се разказва тъкмо това.

“Без да имаме Федерация по шахмат, в която не попадат лица взели участие в управлението на предходната централа, уличена в злоупотреби, няма по какъв начин българският шахмат да върви напред. Имаме доста и извънредно надарени деца, които реализират триумфи, само че в шампионатите на Европа не и под флага на България. Което е извънредно неприятно. Аз като играч, който е имал удоволствието да е чувал химна на България, откакто съм печелила надпревари, знам какъв брой доста това липсва на всеки един играч ”, съобщи Антоанета Стефанова.

”Имаме информация, че в една от 5-те федерации, които са кандидатствали за лиценз пред Министерството на младежта и спорта и е доста близо да го получи, само че в нея има хора от управлението на уличената преди години БФШ. Ако това се случи, то за българския шахмат предстоят нови тежки дни на изолираност. Алармирали сме управлението на ММС и останалите способени институции и даже президента на Република България. Надяваме се да не се стига до това. Не е значимо нашата федерация БФШ 64 да получи лиценз. Важно е лиценз да получи тази организация в която няма хора уличени в нередности преди години ”, добави Антоанета Стефанова.

“През месец август даже Весела Лечева одобри и награди девойките ни, които заеха 9-о място на шахматната олимпиада, само че бяха заведени там от човек от тази федерация, която е пред приемане на лиценз, само че той е тъкмо от тези компрометирани хора от преди години. Дори плакетите, с които са били наградени те са били дадени от този човек на министъра на спорта. Голяма каша бяха забъркали тогава ”, добави Цвета Галунова.

“Искрено се надяваме управлението на ММС да вземе най-правилното решение при издавеното на лиценз на, която и да е шахматна федерация, тъй като следствията може да са доста съществени за всички в българския шахмат ”, безапелационни са Антоанета Стефанова и Цвета Галунова.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР