Световната музикална и кинолегенда от 50-те години на 20. век

...
Световната музикална и кинолегенда от 50-те години на 20. век
Коментари Харесай

Царицата на шансоните си отиде преди 31 г.

Световната музикална и кинолегенда от 50-те години на 20. век Йоланда Джильоти, известна като Далида, умира на 54 година, на 3 май 1987 година Родена е в египетската столица Кайро на 17 януари 1933 година в семейство от италиански генезис.

 През 1954 година печели състезанието за хубост „ Мис Египет “. Там е видяна от френски кино режисьор и по този начин отпътува още същата година за Париж с желанието да играе в киното. Скоро след идването си стартира да употребява псевдонима Далила, който по-късно трансформира на Далида. 

Първоначално има упоритости да се изявява като актриса, само че след това се преориентира и стартира да взима уроци по пеене. Подписва контракти с огромни кабарета и се среща с персони от шоубизнеса. 

Първата издадена независима ария на Далида „ Madona “ не се радва на необикновен триумф. През 1956 година излиза песента „ Bambino “ и след 46 седмици в Топ 10 на Франция става един от най-продаваните сингъли в страната. През 1957 година пее дружно с Шарл Азнавур в огромната концертна зала „ Олимпия “ в Париж. В края на 1957 година издава няколко песни и се радва на все по-голям триумф. Следват турнета из цяла Франция, както и в Египет, Италия, САЩ.

Далида има и участия в киното. Заснема първия си филм през 1954 година и партнира на Омар Шариф. Получава основни функции в десетина кино лентата, последният от които е през 1986 година

Въпреки големите си триумфи на сцената в персоналния си живот Далида претърпява редица трагични събития, страда от заспалост и меланхолия. През 1967 година прави опит за самоубийство, няколко дни откакто тогавашният  съкровен другар също пробва да се самоубие. Още двама от мъжете в живота и се самоубиват. 

Тези и други събития подтикват Далида да постави завършек на дните си. Намерена е мъртва на 3 май 1987 година в дома си в Париж. Причината за гибелта и е свръхдоза приспивателни. Намерена е и къса прощална записка.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР