Световната метеорологична организация потвърди, че феноменалната светкавица, която освети небето

...
Световната метеорологична организация потвърди, че феноменалната светкавица, която освети небето
Коментари Харесай

709-километрова мегасветкавица постави нов световен рекорд

Световната метеорологична организация удостовери, че феноменалната мълния, която освети небето в Бразилия преди две години, е сложила международен връх във връзка с своята дължина.

Тя е била цели 709 км и е записана на 31 октомври 2018-а в южната част на страната.

Междувременно друга мълния (над северна Аржентина) сложи връх за най-продължителен проблясък – цели 16.7 секунди. Тя е била записана на 4 март 2019-а.

И двата върха са в действителност впечатляващи. Предишният във връзка с дължина на светкавицата бе едвам 321 км (Оклахома, Съединени американски щати, 2007-а), а що се отнася до дълготрайност – единствено 7,74 секунди (Прованс-Алпи-Лазурен бряг, Франция, август 2012-а).

Новите върхове ще бъдат вписани в архива на международните метеорологични и климатични екстремни събития.

Мълнията е електрически искров разряд в атмосферата, демонстриращ се нормално по време на стихия и съпроводен от мълния. Линейната гръмотевица се назовава още мълния.

Електрическата природа на мълниите е потвърдена в проучванията на американския академик Бенджамин Франклин. Той организира известния опит с хвърчило при съществуване на буреносни облаци, с цел да потвърди, че светкавиците не са огън в небето, а разряд на статично електричество.

Възникване

Космическите лъчи, подбудени от експлоадирането на разнообразни звезди, непрестанно бомбардират Земята. При прекосяването им през атмосферата те се трансформират в рентгенови лъчи, които, преминавайки през облаците, натрупват електрически заряди в тях.

Мълниите най-често пораждат в купесто-дъждовните облаци, само че могат да се образуват и от торнадо, вулканични изригвания и пясъчни стихии. Също по този начин, в случай че един облак, зареден с позитивен заряд, се приближи до облак, зареден с негативен заряд, се получава гръмотевица.

За пораждане на гръмотевица е належащо в релативно дребен размер от облака да се образува електрическо поле с интензитет, задоволителен за формиране на електрически разряд (~ 1 MV/m), а в забележителна част от облака да се образува поле със междинен интензитет, задоволителен за поддържане на почналия разряд (~ 0,1 – 0,2 МV/m).

Може да се провокира и от напрегнат облак и земята.

Когато електромагнитното поле доближи избран интензитет, от върха на облака стартира да се спуска стъпаловиден низходящ водач, носещ негативен заряд. Когато той е към този момент на към 300 m от земята, от високите обекти стартират да се образуват възходящи (стреловидни) водачи, само че единствено един се свързва с низходящия; следва противоположният удар, който провокира мълнията.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР