Световната икономика се справя с кризата, причинена от пандемията от

...
Световната икономика се справя с кризата, причинена от пандемията от
Коментари Харесай

ОИСР подобри прогнозата си за световната икономика, но все още очаква безпрецедентен срив

Световната стопанска система се оправя с рецесията, породена от пандемията от ковид, по-добре от предстоящото, по продължава да върви към „ невиждан “ срив. Това гласи последната икономическа прогноза на Организацията за стопански съдействие и развиване (ОИСР), представена от Си Ен Би Си.

Организацията за икономическо сътрудничество и раз планува стесняване на международният БВП с 4,5% през 2020 година, като това съставлява възходяща проверка спрямо юнската прогноза за спад от 6%.

„ Свиването на световното произвеждане през 2020 година ще бъде по-малко от предстоящото до момента, само че остава невиждано по мярка в актуалната история “, споделя от организацията.

От Организацията за икономическо сътрудничество и раз чакат международната стопанска система да запише растеж от 5% през 2021 година, само че като цяло вероятностите за икономическо възобновяване „ остават извънредно неразбираеми “ поради пандемията от COVID-19.

Организацията отбелязва, че най-тежко засегнатите браншове от рецесията към момента не са се възстановили от ограничаващите ограничения, подхванати против разпространяването на ковид. В доста страни се следи и нов растеж на броя на инфектираните, като това може да докара до въвеждане на нови ограничения през идните седмици. 

„ Активността се възвърне бързо след разхлабването на ограничаващите ограничения и подновяването на работата на редица бизнеси, само че темпото на световно възобновяване се забави през летните месеци “, разясняват от Организацията за икономическо сътрудничество и раз.

Според новата прогноза на организацията стопанските системи на Китай, Съединени американски щати и Еврозоната ще се показват по-добре от предстоящото. За Китай прогнозата е за растеж от 1,8% през 2020 година, като това е единствената страна от отчета, в която се чака покачване на Брутният вътрешен продукт. Предишната прогноза на Организацията за икономическо сътрудничество и раз бе за стесняване на китайската стопанска система с 2,6%. От Организацията за икономическо сътрудничество и раз чакат китайската стопанска система да нарасне с 8% през 2021.

За Съединени американски щати упованията са за спад от 3,8% за 2020 година и растеж от 4% през идната година. Прогнозата за Еврозоната е за спад от 7,9% през тази година, последван от напредък от 5,1% през 2021 година  

Значително по-лоши са вероятностите пред Индия, Аржентина, Англия, Южна Африка и Мексико, където се чака стесняване от над 10%.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР