Световната фотографска организация обяви Владимир Карамазов за носител на Регионалната

...
Световната фотографска организация обяви Владимир Карамазов за носител на Регионалната
Коментари Харесай

Двама българи с отличия на Световните награди за фотография на Sony

Световната фотографска организация разгласи Владимир Карамазов за притежател на Регионалната премия за България, Кипър, Гърция и Северна Македония, а Валерий Пощаров е финалист при експертите в влиятелния конкурс

От години страната ни не беше отбелязвала толкоз мощно наличие на Световните награди за снимка на Sony. Двама българи заслужиха оценки в влиятелния интернационален конкурс - Владимир Карамазов е притежател на Регионална премия за България, Кипър, Гърция и Северна Македония, а Валерий Пощаров е финалист в раздел „ Професионалисти “.

Наградите за снимка се присъждат за 17-а поредна година от Световната фотографска организация, взаимно с софтуерния бранд Sony. Обхващат разнообразни раздели и категории и са считани за едно от най-важните събития в световния календар за запалянковците в тази сфера.

Програмата за районни и национални награди е самодейност, ориентирана към поддръжка на локалните фотографски общности, като тази година в нея вземат участие 54 страни. Отличен за страната ни е Владимир Карамазов със своя кадър „ На границата “ (At the border). Той печели Регионалната премия за България, Кипър, Гърция и Северна Македония, а изображението си разказва по следния метод: „ Да се окажеш на границата, да напуснеш живота си и да потърсиш различен, е нещо, което се случва все по-често през последните години “.

Карамазов добива известност със своите актьорски и телевизионни изяви у нас, само че се занимава с изкуството на снимането от 5 години. За пътя си в това амплоа споделя: „ Може би точно тъй като съм артист, постоянно съм желал да употребявам фотографията, с цел да описвам огромни истории. През тези 5 години учих и се подготвях за плановете, за които мечтаех. Сега се занимавам с два от тях, върху които работя интензивно. Надявам се тези реализации да накарат хората да бъдат предизвикани и да се замислят. Това самопризнание е значимо за мен, тъй като е удостоверение, че моята работа се вижда и пътят, по който ходя, е верният “.

Като победител, той печели цифрово съоръжение за снимане от Sony, а фотографията му ще бъде включена в изложбата и книгата, отдадени на състезанието.

За присъединяване в Световните награди за снимка на Sony тази година са постъпили над 395 000 фотоси, от повече от 220 страни и територии. Рекорден брой поръчки е регистриран в раздел „ Професионалисти “. В него екип без значение интернационално жури сортира най-хубавите техники на снимане и автентичен метод при преразказването на историите, уловени в фрагментите.

Надпреварата в този раздел се организира в няколко категории: архитектура и дизайн, документалистика, портрети, спорт, околна среда, див живот, пейзаж и други. Финалист измежду поръчките в „ Портрети “ е надареният фотограф Валерий Пощаров със своя план „ Баща и наследник “, който осъществя както у нас, по този начин и в Грузия, Турция, Армения, Сърбия и Гърция.



Серията портрети на Валерий Пощаров улавя татковци и техните пораснали синове, хванати за ръка. Кадрите пресъздават концепцията за обичта и приемствеността сред поколенията, като в същото време откроява неповторимата еднаквост на индивидите и въплъщава разликите, предизвикани от съответната културна среда.

Голямата премия в състезанието е наградата „ Фотограф на годината 2024 “. За него ще се състезават финалистите от всички категории в раздел „ Професионалисти “, а спечелилият ще бъде оповестен на 18-и април. В допълнение към влиятелното отличие, той ще получи 25 000 $ парична премия, снимачна техника, предоставена от Sony, и независима презентация на творбите си по време на изложбата, която ще съпътства изданието на състезанието идната година.  

Селекция от определени фотографии на финалистите ще бъде показана извънредно като част от изложбата „ Световни награди за снимка на Sony 2024 “ в Съмърсет Хаус в Лондон от 19 април до 6 май 2024 година, а по-късно ще пътува до други места.

 

създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР