Световната банка привлече в средата на август допълнително 50 милиона

...
Световната банка привлече в средата на август допълнително 50 милиона
Коментари Харесай

Световната банка емитира втори транш Bond-i

Световната банка притегли в средата на август в допълнение 50 милиона австралийски $ за своята облигационна емисия "Кangaroo " (бел. ред. - вид задгранични дългови принадлежности, издадени в Австралия от задгранични компании в австралийски долари) с падеж през август 2020-а. Книжата, наречени "Вond-i ", са първите, които са основани, препоръчани, популяризирани и ръководени до края на виталния им цикъл посредством технологията за децентрализирани цифрови регистри за предпазване на данни - blockchain. Това ще става посредством частната мрежа на Ethereum на най-голямата австралийска кредитна институция Commonwealth Bank of Australia (CBA) и на Световната банка, която избра СВА за единствен поръчител на емисията. Вond-i е съкратеният вид на името на новия дългов инструмент Blockchain Offered New Debt Instrument и препратка към известния туристически плаж в Сидни - Bondi Beach. Средствата, набрани от тези бумаги, ще отидат за начинания, които имат връзка с ръководството за възобновяване и развиване на Световната банка, ориентирани към природосъобразни планове.

Първата "порция " от облигационната емисия Вond-i в размер на 110 млн. австрал. $ бе осъществена на 24 август 2018-а. През май 2019-а СВА и Световната банка осигуриха спомагателна опция за реализация на платформата Вond-i като разрешиха вторична търговия на облигациите, регистрирани на blockchain. Последвалият втори транш (на 16 август) усили общия размер на набраните средства до 160 млн. австрал. $ и притегли нови играчи. Водещите мениджъри на емисията станаха трима, като към СВА се причислиха канадските RBC Capital Markets (RBC) и TD Securities (TD). Появиха се и нови пазарни участници, в това число офшорен вложител. Мултинационалната правна адвокатска фирма King & Wood Mallesons е юридически съветник на облигационната емисия и юридически консултант за приложението й. "Майкрософт " реализира самостоятелна инспекция на архитектурата, сигурността и устойчивостта на blockchain платформата.

Световната банка постоянно е била на предния фронт на финансовите нововъведения. Тя емитира първата търгувана в световен мащаб облигационна емисия през 1989-а, както и първите електронни дългови бумаги през 2000-а. Пускането на Вond-i е част от по-широката стратегическа цел на интернационалния заемодател - да употребява капацитета на дезинтегрираните технологии в интерес на клиентите си. Blockchain лабораторията на Световната банка е основана през 2017-а като новаторски център за плановете за ограничение на мизерията по света. Тя работи в голям брой посоки, в това число опциите за развиване на използването на децентрализираните цифрови регистри и на други сходни технологии в разнообразни области - администрация, ръководство на веригите на предложение, опазване на здравето, обучение, трансгранични разплащания и търговия на въглеродни излъчвания.

Успешната емисия на Вond-i е значим крайъгълен камък за демонстрирането на ръководството на цялостния витален цикъл на потребностите на емитента на финансовите пазари, акцентира Джеймс Уол - общоприет управител в СВА. Дълговите пазари през днешния ден обгръщат голям брой взаимно свързани медиатори и сътрудници, играещи преплитащи се функции за действието на пазарите. Blockchain има капацитет да рационализира процесите на набиране на капитал и на търговия на скъпи бумаги, да усъвършенства оперативната успеваемост и да дава опция на регулаторите за по-ефективен контрол.

СВА, RBC и TD са били водещи мениджъри на огромен брой облигационни излъчвания на Световната банка на финансовите пазари в Австралия и Нова Зеландия. Успехът на Вond-i се дължи на дългогодишното партньорство на тези четири институции. Използваната blockchain платформа е създадена и развита от лабораторията за нововъведения на СВА - Blockchain Center of Excellence. За сполучливата пазарна реализация на дълговите принадлежности голям принос имат опита и световният франчайз на TD и RBC на финансовите пазари. Кредитният рейтинг на книжата е оптимално вероятният - "Ааа ", присъден от "Муудис " и "ААА " - от "Стандард енд Пуърс ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР