Световната банка повиши сериозно прогнозата си за ръста на икономиката

...
Световната банка повиши сериозно прогнозата си за ръста на икономиката
Коментари Харесай

Световната банка повиши сериозно прогнозата си за ръст на икономиката на България до 3,9%

Световната банка увеличи съществено прогнозата си за растежа на стопанската система на България през 2017 година до 3,8%. Това излиза наяве от последния отчет на банката за стопанските системи на Европа и Централна Азия, показан през днешния ден. В предходния отчет от май прогнозата за растежа на Брутният вътрешен продукт на страната ни беше 3%, съобщи " ТВ Европа ".

През 2018 година се чака растежът на стопанската система да се форсира до 3,9%, а през 2019 година ще доближи 4%. Потреблението на семействата ще продължи да пораства, вложенията ще останат постоянни, а износът на страната ще стартира да нараства през идната година. Доброто показване на заетостта и заплащането, както и плануваното нарастване на пенсиите, би трябвало да поддържат действителния приход и още повече да понижат бедността, считат специалистите на Световната банка.

Прогнозите са равнището на бедността да спадне до 7,6% през 2017 година, 7,1% през 2018 година и 6,7% през 2019 година Фискалната позиция на страната, обаче, леко ще се утежни през 2017 година по отношение на 2016 година, само че ще се усъвършенства в средносрочен проект. През актуалната година дефицитът може да доближи 0,6% от Брутният вътрешен продукт. Пред страната остават редица провокации и опасности – основното предизвикателство съгласно Световната банка е България да форсира конвергенцията с останалите страни от Европейския съюз и да се оправи с отрицателните последствия от демографските промени.

Според изчисленията България ще би трябвало да форсира растежа на продуктивността с най-малко 4% годишно, с цел да доближи междинни равнища на приходи на Европейски Съюз до едно потомство. За съпоставяне, годишният междинен растеж е бил 2,5% годишно през последните шест години. За да усъвършенства представянето си по тези индикатори обаче, България би трябвало да реши провокациите си в ръководството. Ефективността и ефикасността на обществените разноски в опазването на здравето, пенсиите и дълготрайната грижа също би трябвало да бъдат усъвършенствани, с цел да се подсигурява включването на жителите и устойчивостта на растежа в изискванията на демографски промени. /faktor.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР