Световната банка повиши прогнозата си за глобалния растеж през 2023

...
Световната банка повиши прогнозата си за глобалния растеж през 2023
Коментари Харесай

Световната банка очаква по-добър растеж на глобалната икономика през 2023 г., но по-слаб през 2024 г.



Световната банка увеличи прогнозата си за световния напредък през 2023 година, защото Съединени американски щати и други водещи стопански системи се оказаха по-устойчиви, само че уточни, че по-високите лихвени проценти ще доведат до по-слабо от предстоящото възстановяване на растежа през 2024 година

Според последния отчет " Световни стопански вероятности " на Световната банка, действителният световен Брутният вътрешен продукт се чака да нарасне с 2,1% през тази година при прогноза през януари за агресия от 1,7 на 100 и след напредък от 3,1% през 2022 година

В същото време СБ понижи прогнозата си за световен напредък за 2024 година до 2,4% от 2,7% през януари, базирайки се на продължаващите отрицателни резултати от по-строгата парична политика (политиката на повишение на лихвите), изключително във връзка с понижаване на бизнес и жилищните вложения.

" Очаква се растежът през останалата част от 2023 година да се забави доста предвид на изоставащите във времето и продължаващи резултати от стягането на паричната политика и по-рестриктивните кредитни условия ", означи интернационалната кредитна институция, като прибавя:

" Предвижда се тези фактори да продължат да въздействат на икономическата интензивност през идната година, оставяйки световния напредък под предходните прогнози от януари ".

Световната банка предвижда ускорение на световния напредък до 3,0% през 2025 година

През януари банката предизвести, че световният Брутният вътрешен продукт се забавя до ръба на рецесията, само че от този момент мощният пазар на труда и на потреблението в Съединени американски щати надминаха упованията, както и почналото възобновяване на Китай от политиката на строги Covid локдауни.

Световната банка към този момент чака напредък в Съединени американски щати от 1,1% през 2023г. при януарска прогноза за едвам 0,5%, до момента в който растежът на Китай се чака да се увеличи до 5,6% по отношение на прогноза за 4,3% при започване на годината и след неговото закъснение през 2022 година до едвам 3 на 100.

В същото време обаче СБ понижи на половина предходната си прогноза за растежа в Съединени американски щати през 2024 година до 0,8%  (от 1,6% през януари) и понижи прогнозата за Китай до 4,6% (от 5,0%).

Банката чака Брутният вътрешен продукт на еврозоната да нарасне с 0,4% през 2023 година при януарска прогноза за застоялост (0,0%) и също понижи едва прогнозата си за идната година до 1,3% (от 1,6% през януари).

Юнски прогнози на Световната банка за Брутният вътрешен продукт и тяхната смяна по отношение на януарските



В своя отчет СБ уточни, че неотдавнашният стрес в банковия бранш също способства за по-затегнатите финансови условия, които ще продължат през 2024 година

Банката предизвести за един евентуален отрицателен сюжет, при който банковият стрес води до тежка кредитна рецесия и по-широк стрес на финансовите пазари в развитите стопански системи. Това евентуално ще понижи растежа през 2024 година съвсем на половина до едвам 1,3%, което би било най-бавният ритъм от 30 години отвън рецесиите през 2009 година и 2020 година, означи СБ.

" При различен сюжет, при който финансовият стрес се популяризира световно в доста по-голяма степен, международната стопанска система ще изпадне в криза през 2024 година ", добави още банката.

Тя чака световната инфлация последователно да се намали, защото икономическият напредък се забавя и търсенето на работна ръка в доста стопански системи понижава, а цените на суровините остават постоянни. СБ обаче прибавя, че главната инфлация се чака да остане през 2024 година над целевите равнища на централната банка в доста страни.

По обявата работи: Явор Римски БНР подкасти: На всяка цена На всяка цена На всяка цена
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР