Световната банка намали до 2,9% прогнозата си за световния икономически

...
Световната банка намали до 2,9% прогнозата си за световния икономически
Коментари Харесай

Световната банка намали прогнозата си за глобалния растеж за 2022 г.

Световната банка понижи до 2,9% прогнозата си за международния стопански напредък, което е с 1,2 процентни пункта под прогнозата от януари поради съветската инвазия в Украйна, която провокира сериозен спад.

" Очаква се международната стопанска система да претърпи най-рязкото си закъснение след първичното възобновяване от световната криза от повече от 80 години насам ", съобщи банката в отчета си " Глобални стопански вероятности ".

Забавянето идва, откакто през 2021 година растежът се възвърне до 5,7 % след спада, породен от пандемията от COVID-19.

Нахлуването в Русия и западните наказания против Москва доведоха до внезапно повишаване на цените на зърното и нефта, а водачите по света се сблъскват с главозамайващи цени по бензиностанциите.

" Войната в Украйна, блокирането на производството в Китай, спирането на веригите за доставки и рискът от стагфлация оказват въздействие върху растежа. За доста страни ще бъде мъчно да избегнат рецесията ", съобщи президентът на Световната банка Дейвид Малпас.

Войната усилва вредите от пандемията от Ковид-19, като ускорява забавянето на международната стопанска система, " която навлиза в нескончаем интервал на слаб напредък и нараснала инфлация ", се показва в отчета.

" Това покачва риска от стагфлация с евентуално нездравословни последствия както за стопанските системи със междинни, по този начин и за тези с ниски приходи. "

В отчета се означават някои сходства със 70-те години на ХХ в., когато растежът се забави, а инфлацията се увеличи внезапно, като факторите на предлагането подтикнаха повишението на цените и дългия интервал на ниски лихвени проценти.

Но за разлика от този интервал щатският $ е мощен, а главните финансови институции са в постоянна позиция.

Банката предизвести да не се опитваме да разгадаем казуса с внезапното повишаване на инфлацията с ценови надзор или ограничавания на износа.

Малпас съобщи, че би трябвало " незабавно да се насърчи производството и да се избегнат комерсиалните ограничавания ".

В отчета оценката за растежа на Съединени американски щати беше понижена с 1,2 пункта до 2,5%, а прогнозата за Китай беше намалена с 0,8 пункта до извънредно ниските 4,3%.

Същевременно прогнозата за еврозоната беше понижена до 2,5%, а за Япония - до 1,7%.

Икономиката на Русия се чака да се свие през тази година с 11,3%. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР