Светослав Ангелов е мажоритарен акционер и изпълнителен директор на ITF

...
Светослав Ангелов е мажоритарен акционер и изпълнителен директор на ITF
Коментари Харесай

ITF Group: Планираме трикратен ръст на компанията средносрочно

Светослав Ангелов е мажоритарен акционер и изпълнителен шеф на ITF Group. Той беше преподавател на конференцията на " Капитал ", която се организира на 28 март в София. Светослав Ангелов е мажоритарен акционер и изпълнителен шеф на ITF Group. Той беше преподавател на конференцията на " Капитал ", която се организира на 28 март в София. Какви трендове на пазара на небанкови финансови институции бихте откроили?
- Нашият бранш претърпя голяма смяна през последните години, която беше движена от все по-доброто потребителско преживяване и от развиването на продуктите и услугите. Ние поредно работим за това хората да не ни преглеждат като компания, от която просто получават едни бързи пари, а като сътрудник, на който да разчитат за финансиране, когато имат потребност от това. В този смисъл за нас е доста значимо да построяваме дълготрайни връзки с клиентите въз основата на персонализиран метод, на стратегии за преданост, на виновни взаимоотношения и на ужасно следпродажбено обслужване.

Подходът ни към даване на чудесно преживяване е построен върху три стълба. Първият е развиването на технологиите, които ни разрешават да предложим експедитивност и сигурност. Например благодарение на нашата лична финтех платформа над 60% от поръчките за заеми се обработват автоматизирано и хората получават превод на средствата в действително време. Важен детайл от платформата е и системата ни за оценка на риска, която е основана на над 200 точки с данни.

Вторият дирек е развиването на портфолиото ни от артикули. Разчитаме, че с стартирането на новите артикули, които създаваме, освен ще разтеглим потребителско си портфолио, само че и ще го подобрим. Третият фактор е виновният метод на правене на бизнес, което е значима част от положителното потребителско преживяване. Ние можем да откажем финансиране или да отпуснем по-малък заем, в случай че преценим, че клиентът би имал усложнения при изплащането му. Подхождаме с отговорност и схващане и към клиенти, изпаднали в усложнение.
Реклама
Благодарение на тези три съществени стълба от ден на ден хора се доверяват на ITF, което се потвърждава от резултатите на компанията. През предходната година приходите ни набъбнаха със 75% по отношение на 2021 година до 10.6 милиона лв., а облагата - над 5 пъти. Това е над междинния растеж за бранша от 18% през 2022 година съгласно данните на Българска народна банка.
Как се отразяват на бизнеса ви новите модели във финансовите технологии?
- Новите модели във финансовите технологии оказват помощ на бизнеса ни да се развие в няколко посоки. Първото е скалиране и повишение на успеваемостта на компанията. Това става посредством автоматизация на целия развой - от попълването на поръчката, нейното разглеждане и утвърждение до превода на средствата. Финтех решенията ще ни оказват помощ и да повишим достъпността до нашите артикули. Амбициозните ни цели са делът на автоматизирано обработваните поръчки да нарасне до 80%, а хората да могат да употребяват продуктите ни 24/7. По този метод, стъпвайки на лични разработки за работа с огромни бази данни и на разбора им от изкуствен интелект, ние ще можем да обслужваме доста по-голям брой клиенти при най-малък растеж на оперативните разноски. Очакваме, че през идващите години това ще докара до растеж на приходите и облагата на компанията над 3 пъти спрямо 2022 година

Второто направление е даването на чудесно потребителско преживяване. Това значи цялото пътешестване на клиента с ITF да бъде елементарно, комфортно, прелестно, безпроблемно и интуитивно. Когато аплайват за заем, хората желаят да попълнят оптимално опростена форма, да получат отговор за минимално време и парите им да бъдат преведени по сметката за минути. С помощта на инхаус разработките ни съумяваме да отговорим на това търсене - клиентът попълня единствено три полета, а обработката и преводът в множеството случаи се случват неотложно.

Важен аспект от положителното преживяване е и персонализираният метод. Благодарение на технологиите ние бързо съумяваме да " разпознаем " клиента и при всяко последващо кандидатстване можем да му предложим по-добри условия по заема - по-голяма сума, по-дълъг период на погашение и по-изгодна цена. Именно по този начин построяваме дълготрайни връзки с хората и те ни възприемат като приближен сътрудник, на който могат да разчитат всякога, когато имат потребност от финансиране. Затова и над 75% от клиентите ни са употребили продуктите ни повече от един път.
Реклама
Финтех решенията ни оказват помощ и да управляваме доста добре риска при кредитирането. Благодарение на тях съумяваме да поддържаме равнището на необслужвани заеми за ITF към 10%, което е доста добър индикатор за нашия бранш.
Как управлявате риска при отпущането на заемите в изискванията на по-несигурна икономическа среда в световен мащаб?
- За нас като виновен заемодател положителното ръководство на риска е топ приоритет и по тази причина влагаме в създаването на решения, които подсигуряват както сигурността на хората, по този начин и на компанията. Пример за това е личната ни система за ръководство на риска, която е основана на повече от 200 точки с данни. Тя ни разрешава да придобием доста ясна картина за опциите на клиента и ни оказва помощ за финалното мнение. Ключов съставен елемент от работата на системата е нейната експедитивност, само че това никога не е за сметка на сигурността, като с акуратност можем да верифицираме сигурността на преводите.
Предвиждате ли да набъбнат рисковете пред пазара на финансови технологии на фона на банкрута на американската банка SVB?
- Още отпреди банкрута на SVB се наблюдаваше спад на вложенията в бранша. Той беше най-сериозен в последното тримесечие на 2022 година и се дължеше на края на нулевите лихви и на по-голямата нерешителност от страна на вложителите поради упованията за криза. Фалитът на банката ненапълно ускори опасенията към бранша, само че аз имам вяра, че този пазар ще продължи да пораства.

Основната причина за растежа е гладът към финтех артикули. Те са търсени освен от крайни клиенти, само че и от обичайни финансови институции като банките, от мобилни оператори и софтуерни компании. Ето за какво аз съм оптимист за бъдещето на пазара и имам вяра, че бизнесът на финтех фирмите, които са фокусирани върху положителното потребителско преживяване, ще продължи да пораства.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР