Светослав АлександровТази нощ в 01:00 ч. българско време последната произведена

...
Светослав АлександровТази нощ в 01:00 ч. българско време последната произведена
Коментари Харесай

ВИДЕО Последната ракета Ариана 5 изведе в орбита два спътника

Светослав Александров

Тази нощ в 01:00 ч. българско време последната създадена ракета “Ариана 5 ” излетя от космодрума Куру във Френска Гвиана. Това е и последният успех за европейската галактическа промишленост за дълго време напред – занапред нататък Европа остава без никакви орбитални ракети. Новата ракета “Ариана 6 ” към момента не е подготвена да влезе в употреба, а лекотоварната “Вега-С ” към този момент не се употребява, до момента в който не бъдат взети ограничения декемврийският неуспех да не се повтори.

Акцентите от днешния полет: Стартът, както към този момент написах, бе в 01:00 часа. Две минути и половина по-късно двата странични твърдогоривни ускорителя се отделиха от главната степен. Тя от своя страна завърши своята работа на деветата минута, след което се възпламени втората степен. На 30-тата минута беше освободен в космоса първият сателит “Хайнрих Херц ”, а три минути по-късно – и вторият – “Сиракуз 4Б ”.

Така “Ариана 5 ” приключва 27-годишна извънредно сполучлива работа. Тя освен съумя да изведе в космоса редица значими научно-изследователски задачи като кометарната “Розета ”, юпитерианската “Джус ”, меркурианската “БепиКоломбо ” и телескопите “Хершел ”, “Планк ” и “Джеймс Уеб ”, само че в същото време “Ариана 5 ” се наложи на пазара като комерсиален притежател, извеждайки тежки частни спътници в геостационарна орбита и наливайки пари в европейския пазар.

Началото на “Ариана 5 ” бе мъчно, както постоянно се случва с нови ракети. Първият ѝ полет през юни 1996 година приключи с неуспех, а вторият година по-късно бе единствено отчасти сполучлив. Но след тези първични компликации последваха 116 триумфа.

През 1996 и 1997 година, когато “Ариана 5 ” се проваляше, европейската галактическа промишленост не бе позволила това, което позволи в този момент – да остане без ракети. “Ариана 4 ” още не бе пенсионирана и имаше застъпване. Днес такова няма. Разработката на “Ариана 6 ” мина през серия от отлагания и към момента не е ясно дали тя ще е подготвена да лети през 2024 година.

А ироничното е, че даже “Ариана 6 ” да полети … какво от това? Всичките признаци са, че тя няма да е комерсиално сполучлива като предшественика си. Ще е доста по-скъпа от “Фалкън 9 ” на СпейсЕкс, само че за разлика от нея няма да е възвръщаема.

За унизителното състояние на Европа е отговорна, несъмнено, бюрокрацията, която спъва ракетните стартъпи, съществуването на малко такива стартъпи, неналичието на задоволително политически и финансови тласъци, неналичието на визионери от калибъра на Илон Мъск и Джеф Безос, както и държавно подкрепяният мастодонт Арианагруп – който е европейският аналог на Боинг.

През 2013 година изпълнителният шеф на АрианаГруп съобщи следното (вж. видеото горе): “СпейсЕкс главно продава фантазии. Изстрелването за сума от $50 милиона е фантазия. Възвръщаемостта е фантазия. Как можеш да отвърнеш на тази фантазия? Трябва хората да се разсънят. СпейсЕкс не са супермени. Каквото те вършат, ние също може да го вършим ”.

Каква подигравка на ориста: през днешния ден фантазията на СпейсЕкс е действителност, “Фалкън 9 ” лети приблизително един път на 4-5 дни, “Ариана 5 ” е в историята, “Ариана 6 ” не е подготвена, а Европа зависи от милостта на Илон Мъск, с цел да извежда в космоса научно-изследователските и сателитните си задачи.

Може да се каже, че Европа ни дава прегледен образец какъв щеше да е западният галактически свят без СпейсЕкс. В Съединени американски щати СпейсЕкс избавя ситуацията и вози изкуствени спътници, междупланетни задачи, както и товари и астронавти до МКС. Боинг оповестява непрекъснати отлагания и корабът “Старлайнър ” все не може да отлепи от Земята. Разликата сред Арианагруп и Боинг е, че Боинг най-малко поема публичната си отговорност, като след всеки проблем имаме конференции и подробни пояснения. Арианагруп не го прави.

Анализаторът Ендрю Парсънсън: “Когато попитах непосредствено Арианагруп дали компанията би трябвало да поеме отговорност и да се извини за отлаганията и следствията, до които те ще доведат по отношение на нашия европейски достъп до космоса, аз бях слисан. Пиарът на компанията ме увери, че “програмата за Ариана 6 е на Европейската галактическа организация ” и Арианагруп е просто подизпълнител на изстрелващата система. И вместо да проявят разкайване или да се извинят, от Арианагруп отвърнаха, че “Екипът на Европа ” е извънредно горделив с последните си достижения по отношение на сглобяването на ракетата и огневите тествания на горната степен. След това ми споделиха, че те са “много сюрпризирани ” от клеветите ми, че Арианагруп би трябвало да поеме отговорност. Само че аз не желаех от Арианагруп да поеме финансова отговорност, а просто да станат и да признаят, че парите са стигнали до тяхната врата. Очевидно бе доста неуместно от моя страна да изисквам това. ”

“Почувствах се като човек, който взима хапчета за луди и се зачудих дали има някакъв исторически казус, който би извинил отлаганията на “Ариана 6 ” ”, сподели Парсънсън.

Що се касае до другата европейска ракета “Вега-С ”, тя претърпя неуспех през декември предходната година, а следствието сподели, че повода за неуспеха е “термо-механична ерозия ” на соплото на мотора на втората степен. През първата половина на годината степента бе преправена, само че по време на статично огнево тестване на. Неуспехът значи, че едва ли “Вега-С ” ще се върне в употреба през началото на идната година.

И по този начин – Европа остава без орбитални ракети. Днешният ден е победоносен поради триумфа на “Ариана 5 ”, само че в същото време доста печален, тъй като не просто нищо по-добро не беше основано. Все още нищо не е основано.

Видеозапис от последното изстрелване на “Ариана 5 ”:
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР