Светлина Стоянова и Чо Чан Хи спечелиха XVII издание на

...
Светлина Стоянова и Чо Чан Хи спечелиха XVII издание на
Коментари Харесай

Светлина Стоянова е новата българска оперна звезда


Светлина Стоянова и Чо Чан Хи завоюваха XVII издание на интернационалния конкурс „ Нови гласове ” (Neue Stimmen International Singing Competition), пишат в неделя немски медии.

Финалът приключи: Мецосопранът Светлина Стоянова от България и басът Чо Чан Хи от Южна Корея са спечелилите в XVII интернационален песенен конкурс Neue Stimmen, оповестяват уредниците от Bertelsmann Stiftung. На финала от висока класа, извършен в Щатсхале в град Гютерсло те победиха мощни съперници.

Двайсет и шест годишната Светлина Стоянова с глас мецосопран и 24-годишният бас Чо Чан Хи от Южна Корея са спечелилите на „ Нови гласове ” за кръглата му годишнина. Конкурсът в този момент се организира един път на две години.

Мецосопранът Светлина Стоянова сe оказа най-хубава измежду дамите и завоюва първото място на авторитетния оперен конкурс. На концертен кръг с филхармонията на Дюселдорф бяха определени най-хубавите от новите оперни гласове от целия свят. След асортимент от няколко кръга до финала доближи и българката Светлина Стоянова, а в събота вечерта (неделя след среднощ, българско време) журито единомислещо я уточни преди всичко. Конкурсът "Нови гласове" (Neue Stimmen 2017) се организира на всеки две години в Германия. Той е прочут с наситеното наличие на продуценти и представители на международните оперни театри. Самото допускане до състезанието става след прослушване на 26 места в света.

Председател на журито тази година бе шефът на Виенската опера Домeник Майер. Пред финалистите на този конкурс се подвига завесата на огромните оперни подиуми по света.

Като ученичка Светлина Стоянова е водеща солистка на Детския радиохор на БНР. След това учи вокално изпълнителско изкуство, приключва оперно пеене и след година ще приключи и специализация в оперното учебно заведение в Кралската консерватория в Глазгоу, Шотландия. Миналата година тя бе първа измежду дамите и завоюва трета премия на интернационалния оперен конкурс „ Льо Гран при дьо л’опера ” (Le Grand Prix de l'Opera) на Букурещката опера. През 2017 Светлина Стоянова реализира поредност записи със Симфоничния оркестър на БНР и зарадва публиката у нас със независим концерт на интернационалния музикален фестивал "Софийски музикални седмици" при започване на лятото.

В Германия на "Нови гласове" двамата артисти получават парични награди по 15 хиляди евро за всеки и изключителната опция да стартират по най-успешния метод оперните си кариери.

В събота се състезаваха пет финалистки и петима финалисти. Класиралите се на първите три места в категориите дами и мъже поотделно, получиха парични награди на обща стойност 60 хиляди евро. Допълнителни награди бяха връчени и на останалите участници във финала. Филхармонията на Дуисбург под диригентството на англичанина Греъм Дженкинс съпровождаше артистите по време на двата концертни кръга - полуфинал и край.

Ето и спечелилите в Neue Stimmen 2017:

Жени:

1-ва премия, 15 000 евро: Светлина Стоянова, мецосопран (България, родена през 1991 г.)

2-ра премия, 10 000 евро: Емили Д'Анджело, Мецосопрано (Канада, родена през 1994 г.)

3-та премия, 5000 евро: Злата Кершберг, мецосопрано (Русия, родена 1990 г.)

Мъже:

1-ва премия, 15 000 евро: Чо Чан Хи, бас (Южна Корея, роден през 1992 г.)

2-ра премия, 10 000 евро: Йоханес Кемлер, баритон (Германия, роден през 1988 г.)

3-та премия, 5000 евро: Мингджи Лей, тенор (Китай, роден през 1988 г.)

Neue Stimmen е трамплин за кариера

Хиляда четиристотин и трийсет състезатели от 76 страни бяха регистрирани за присъединяване в тазгодишното юбилейно събитие „ Нови гласове ”. Трийсет и девет гения се класираха за заключителните кръгове в немския град Гутерсло (Gütersloh). До полуфинала в четвъртък стигнаха 16 дами и толкоз мъже. Десет артисти останаха за финала.

Лиз Мон, председателка на състезанието и заместник-председателка на изпълнителния съвет на самостоятелната фондация Bertelsmann Stiftung, която ръководи правата на състезанието показа какъв брой се гордее с триумфа на „ Нови гласове ”: "През последните 30 години интернационалният конкурс за пеене Neue Stimmen се трансформира в един от най-известните оперни състезания в света.Той създава най-вече кариери. За нас е изключително значимо освен да открием нови гении, само че и да им осигурим непрекъснати съвещания и поддръжка в дълготраен проект. Нашата помощ, която даваме на младите артисти, не приключва със надпреварата, майсторските класове, концертите и семинарите. Ние оставаме в контакт с множеството от участниците", сподели Мон.

"Както и техните връстници в предишното, тазгодишните спечелили имат опция да осъществят своята фантазия да станат професионални певци", сподели фрау Мон.

През 1987 година на същия конкурс сопранът Таня Христова стига до втора премия, а на идващото издание през 1989 победителка е Веселина Кацарова (мецосопран).

Отново българка - сопранът Соня Златкова през 1991 година е с първа премия.

Записи от Neue Stimmen 2017 има в YouTube.

За финала в събота вечерта журито изиска от Светлина Стоянова да извърши "Скерца инфида" на Хендел

На полуфинала тя изпя "Парто, парто" от последната опера на Моцарт "Ла Клеменца ди Тито". Трябваше да я повтори и на финала, с цел да се убеди журито, че неповторимото осъществяване не е инцидентно и с цел да се зарадва още веднъж публиката.

Много от проследилите онлайн излъчването в интернет показаха Светлина за своя фаворитка и по този начин тя победи в електронното гласоподаване.

БГНЕС напомня и изявлението със Светлина Стоянова от месец юни, т.г., преди концерта ѝ за "Софийски музикални седмици".

Някои наши сънародници са в огромна илюзия, че гениите в операта ни се изчерпват с познатите имена от предишното ни. Животът настойчиво ги опровергава и не престава да ни изненадва.

Сред най-новите ни млади дарования е мецосопранът Светлина Стоянова - на тип младо, 25 годишно момиче, само че с присъщ, мощен и артистично нюансиран глас, назовават го лирико-колоратурен, както и със забележителна музикална просвета.

Българката бе отличена като най-хубава измежду дамите, завоюва трета премия на интернационалния оперен конкурс „ Льо Гран при дьо л’опера ” (Le Grand Prix de l'Opera) на Букурещката опера през 2016 година Състезанието е част от Световната федерация на интернационалните музикални състезания (World Federation of International Music Competitions - FMCIM) и от към 150 участници от целия свят до финала доближиха единствено няколко в действителност изключителни млади артисти, сред които и Светлина Стоянова. Прекрасното ни мецосопрано бе отличено след двама тенори - Лун Джан от Китай и Павел Петров от Беларус. Светлина към момента е студентка в Консерваторията в Глазгоу, Шотландия, а на следващия ден (б.р. Концертът мина в границите на фестивала "Софийски музикални седмици) е нейният концерт в камерна зала „ България ”, дружно с детския хор на БНР, за който тя същински се вълнува. Ще бъде дружно с пианиста Марио Ангелов, двамата са се сработили прекомерно добре.

„ Всичко е старания и шанс. Учила съм много време, седма година съм в Шотландия ”, споделя младата вяра на операта. В нейното семейство всички са музикални - баба й е свирила на цигулка, другата баба непрекъснато е пеела, татко й самичък се е научил да свири на китара, а и майка й има необикновен глас, само че никой от тях не е професионален музикант, споделя тя. Едната от бабите й от дребна е водила Светлина на опера, седели са на първия ред и усещанията са били в цялостна гама.

Вече пораснала Светлина кандидатства първо в Глазгоу и отива да учи там логика на психиката и музика. Тогава въобще не й е хрумвало да става оперна певица. Но месец по-късно отишла в Консерваторията в града с едно CD - записи от времето, когато е пяла в детския радиохор, както и с рекомендация от маестро Недялков. Казала им: желая да пея, апелирам насочете ме. Поканили я след две седмици на прослушване. Светлина ги послушала - отишла след двете седмици и им изпяла „ Тарантела ”-та на Росини по този начин, както си я е знаела от хора. Направила това на един мирис, даже без подготовка с пианиста. Пет минути след края на осъществяването й споделили, че е призната и може да стартира да учи при тях още от на следващия ден. Решението й не било елементарно, само че приела.

„ Бях толкоз щастлива, това е най-хубавото решение, което съм взела в моя живот досега ”, признава Светлина Стоянова. Впоследствие схванала, че там се влиза доста мъчно, че изпитите се организират година по-рано, а нея приели по средата на първия учебен срок. Вече знае върху какво би трябвало да работи, върху какво да се концентрира и да върви напред. Има прелестни учители в Консерваторията- изкарала е бакалавърската степен, след това две години магистратура и в този момент ще бъде втора година в магистратурата си по опера. Има нова преподавателка -Клеър Шиър, от която е извънредно удовлетворена. Тя ме подготвя и взема най-хубавото от мен, счита Светлина.

За оценката си на състезанието в Букурещ предходната година споделя, че не могла да повярва, че е спечелила тази премия. Най-прекрасното в обещаващата кариера на младата Светлина Стоянова е, че пеенето й доставя същинско наслаждение. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР