От 2007 година в град Бердянск има бюст-паметник на Васил

...
От 2007 година в град Бердянск има бюст-паметник на Васил
Коментари Харесай

Българи в Украйна не честваха рождението на Левски заради войната

От 2007 година в град Бердянск има бюст-паметник на Васил Левски. Открит е по самодейност на Асоциацията на българите в Украйна и Бердянското българско сдружение „ Родолюбие “ – подаяние на Фондация „ Васил Левски “. Четиринадесет години подред сънародниците ни в Бердянск почитат паметта на националния воин два пъти в годината – годишнина от гибелта му и от рождението му.

„ В календарния проект на Бердянското българско сдружение „ Родолюбие “ за основно събитие бе набелязано тържественото честване на 185-та годишнина от рождението на Васил Левски. С помощта на градския съвет планирахме да създадем незначителен ремонт пред паметника. Запланирани бяха провеждането на празненство и конференция, отдадени на Апостола. Но войната попречи тези проекти да бъдат осъществени “, показа пред Българска телеграфна агенция ръководителят на сдружението Лариса Савченко.

Васил Левски е и патрон на Българското неделно учебно заведение към Дружеството в Бердянск.

„ Учебното заведение е основано през 2009 година и се финансира по линия на МОН на България. През тези години имаме доста випускници. Всяка година над 30 зрелостници от български генезис аплайват в български висши образователни заведения. През образователната 2021-2022 година имаме 240 възпитаници, които се образоват от 1 до 11 клас. За страдание от началото на военните дейности доста от децата дружно с родителите, както и преподавателите ни отпътуваха. На този стадий консултираме и оказваме помощ на зрелостниците ни да аплайват за образование в България “, добави още Савченко.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР