"Светлина и Надежда за всички" е магията, която завладя Стария

...
"Светлина и Надежда за всички" е магията, която завладя Стария
Коментари Харесай

Започнаха празниците Светлина и Надежда

"Светлина и Надежда за всички " е магията, която завладя Стария Пловдив от първия ден на декември. На 1 декември почетният консул на Армения, шефът на ОИ "Старинен Пловдив " и ръководителят на Общински съвет Савина Петкова възпламениха светлините на елхата на Лапидариума и дадоха старт на съвсем едномесечната празнична стратегия. На 3 декември, неделя, страстта на предпразничната подготовка беше съсредоточена в Арменския комплекс в Стария град.
Близо 180 деца и родители се събраха в двора на арменската черква "Сурп Кеворк ", по покана на фондация АРАКС, с цел да украсяват елхата там. След неделната работа дребните палавници получиха благословията на арх. Исаак Бохосян - лидер на арменската епархия на ААСЦ в България. Благият духовник от храма и владиката приветстваха гостите, пожелаха им здраве, наслада и радостни празници и с това стартира обличането на празничното дръвче с разноцветни топки, гирлянди, ангелчета и еленчета. Децата едно през друго, със смях и светнали от наслада очи слагаха играчка след играчка до момента в който дървото заблестя във всички цветове на дъгата, заблестяха златистите му драперии подобно на светлината в детските души.

Една след друга следваха занимателните коледни игри, един същински празничен театър с десетки еленчета, принцеси и други приказни герои, оживeли към елхата.

Глъчката стихна за малко в залата на Арменски културен дом -Сърах, където председателката на фондация АРАКС - Мариам Гарабедян привества гостите. Тя и съпредседателите на фондацията с наслада и заслужена горделивост показаха двамата нови стипендианти на АРАКС. Средствата, които тази организация подари за развиването и образованието на даровитите деца, станаха 6000 лв..

Всички старания са оправдани, когато идеята е толкоз амбициозна и благородна, към този момент имаме шестима почтени продължители на огромната концепция, нашите стипендианти -нашето лице и бъдеще.

Освен представянето на следващия стипендиант, Коледното тържество годишно е времето за представяне на нова книга, още една от традициите на тази фондация. Книжката тази година е "Забележителностите на Армения " в картинки за оцветяване с двуезичен текст. В същото време почетният консул на Армения господин Ехиязар Узунян и шефът на Арменски културно информативен център Пловдив доктор Ахавни Кеворкян презентираха новата книга на Благотворителния базар на дипломатите в гр. София, където дадоха своя принос за благотворителната самодейност.

С това деловата част беше изчерпана, а дребни и големи продължиха заниманията, разказвайки на щурите и занимателни зимни истории, посредством игрите си дружно.

Лакомствата и творчеството са неизменима част от празниците на фондация Аракс. Тази част от програмата бе проведена от Мери Сарисян и Сърпухи Каприелян - част от екипа на фондацията, които сътвориха същинска приказност от пъстроцветни меденки, ухаещи на джинджифил и канела и белоснежни ангелчета с надарените и въодушевени хлапета.

За нашите другари в празничния ден пяха чаровните Симона Пачаджян и Даниела Дердерян от ВФ "Сирун ". Времето, прекарано измежду другари, изпълнено с обичани занимания и занимателни игри доста бързо минава, само че оставя прелестни мемоари. И този празник бе незабравим образец по какъв начин добрината, обичта и другарството са заразителни и вършат чудеса. Нека е с Вас божията благословия, дребни и огромни другари. 
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР