Светла Несторова © Цветелина Белутова Още по темата 25% по-евтина

...
Светла Несторова © Цветелина Белутова Още по темата 25% по-евтина
Коментари Харесай

Светла Несторова: Склонни сме на отстъпки

Светла Несторова

© Цветелина Белутова Още по тематиката
25% по-евтина " Гражданска " за изрядните водачи и 400% по-скъпа за неизрядните

Комисията за финансов контрол одобри наредбата за системата бонус-малус, която към този момент ще регистрира и персоналния риск на водачите
6 ное 2018
Застрахователите желаят краткотрайни предели на компенсациите при гибел

Адвокати вършат бизнес от разширения кръг на лицата с право на отплата и нужната сума приближава 1 милиарда лева, считат от бранша
5 ное 2018
Лимит на компенсациите при гибел ще избавя застрахователите

Премиерът подреди депутатите от ГЕРБ да не гласоподават предлагането за до 20 хиляди лева отплата за най-близките на умрял
4 ное 2018
ДАНС и КФН влязоха на инспекции в четири български застрахователя

Целта е да се ревизира ще устоят ли финансово на огромните заплащания по вреди в чужбина
10 окт 2018 Колко огромен е рискът от банкрути в застрахователния бранш и 1000 лева " Гражданска отговорност " поради решението на Върховен касационен съд?

Застрахователите са длъжни да заделят запаси, които са съобразени с щетимостта, междинния размер на присъжданите компенсации, темпа на завеждане на искове... Аз не мога да кажа всеки осигурител каква приемливост на загуба и риск има, само че единственият канал за набирането на нужните средства е през цената на застраховката, която е математическа формула от изброените неща, не е въпрос на политическо решение. Надявам се да няма връщане на лицензи или внезапно повдигане на цената, само че рискът да се случи едното или другото е налице.

Цената отразява ли към този момент новите заведени искове по остарели произшествия?

Със сигурност. Имайте поради, че покачването от последните месеци значително се дължи на предизвестието на регулатора, че цената до момента бе прекомерно ниска да покрие главните опасности. В момента се счита, че междинното равнище от 330 лева е задоволително, в случай че го нямаше обаче решението на Върховен касационен съд.

Колко склонни сте на отстъпки по предлагането с лимитите?

Може да има спор за размера, само че лимитите са нужни най-много с цел да се затвори вратата за злоупотреби по близо 3500 случая от последните пет години, които чакаме да бъдат всеобщо употребявани. Почти всички от новозаведените каузи са по такива произшествия, а първите правосъдни решения подтикват завеждането на още каузи.

Застрахователите се борим от години с адвокатските адвокатски фирми, които обикалят по гробищата и лечебните заведения с визитки и търсят родственици, които да извадят пари от нечия гибел. Постигали сме краткотрайно прекъсване на адвокатски права, само че по този начин и не сме намерили метод по какъв начин да изкореним тази процедура. Тя не ощетява нас, ограбва клиентите и ще ви дам образец - съдът беше присъдил 94 хиляди лева обезщетение на двама души, които се оплакаха, че най-после са получили общо единствено 12 хиляди лева Останалото е било арестувано като хонорар за юриста. Когато хората знаят какъв брой могат да получат, може би няма да се поддават на такива оферти.

Не ви ли тормози предлагането за въвеждане на измененията със задна дата?

Да, в случай че това ще направи измененията атакуеми пред Конституционния съд, това ни тормози. Но както вие изтъквате неморалността на това да се вкарват законови решения със задна дата, то какво се случва с един цялостен бранш, когато му вкараш смяна на рисковите съставни елементи със задна дата отпреди пет години?

Защо смятате, че методиката ще позволи казуса и за какво до момента не сте работили в тази посока?

Работили сме, и то с години. Методиката обаче не е лесна, тъй като би трябвало да отразява цялата гражданска, наказателна и административна процедура в страната, което прави периода от шест месеца за изработването й извънредно упорит. Когато имаме методика, ще можем да се отърсим от пороците на досегашната процедура, в която главните компенсации при гибел на пътя отиваха за нещо като кръвнина. Кръвнината е отмъщение за осъществено принуждение, което е нещо доста друго от един осигурителен случай. При него значимото е какъв е икономическият резултат от случилото се, с цел да може да се покрие издръжката на децата на починалия, да се обезпечи тяхното образование, да се възстановят медицинските разноски поради злополуката, с цел да могат потърпевшите да оздравеят и да се върнат на работа. Вместо да вършим, това ние плащаме съвсем единствено за болки и премеждия, които никой не може да остойности.

Интервюто взе Гергана Михайлова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР