Светият Синод няма да посочи служебно нов Сливенски митрополит, както

...
Светият Синод няма да посочи служебно нов Сливенски митрополит, както
Коментари Харесай

Нови избори за Сливенски митрополит, Синодът назначи пълна финансова проверка в епархията

Светият Синод няма да уточни " служебно " нов Сливенски митрополит, както възнамеряваше да направи.

Няма обаче да зачете и вота на епархийските гласоподаватели от 18 февруари. Той остава касиран - макар недоволството на трима митрополити (Гавриил, Серафим и Даниил).

Решението на Синода: Варненският митрополит Йоан ще продължи да ръководи (неизвестно докога) Сливенската епархия и ще провежда нови избори.

Междувременно Синодът му разпорежда да организира две огромни инспекции:
цялостна финансово-административна проверка на цялата Сливенска епархия, както и на имотното положение на поделенията в епархиятапълна инспекция на описите с епархийски гласоподаватели дали подхождат на условията в Устава.
Най-важното решение: единомислещо митрополитите се отхвърлят от скандалната си разпоредба от 24 февруари, с която отнемаха правото на епархийските гласоподаватели да вземат участие в избора на нови членове на Синода.

" Наредбата... е неприложима към този миг. Св. Синод дефинира Наредбата за избор на епархийски митрополити да бъде препратена за разглеждане в идващия Църковен събор ", се споделя в решението. Кога ще се организира този събор - не е ясно.

Кои са епархийските гласоподаватели в Сливенската митрополия? Това са общо 42 души - свещеници и елементарни миряни.

Те имат определящ глас при избора на митрополит, откакто получат листата с кандидатите-епископи, препоръчан от Светия синод.

Епархийските гласоподаватели дефинират двамата " финалисти ", всред които Синодът дефинитивно показва определения митрополит.

Това се случи и на 18 февруари, само че се оказа, че болшинството от членовете на Св. Синод са недоволни от излъчените претенденти - и по този начин се стигна до касирането на избора.

Защо ще се прави проверка на Сливенската митрополия? Заради обвиняванията от няколко членове на епархийското заседание против досегашния любимец за митрополит - Йеротей - в нарушавания при ръководството на църковните парцели, принадлежащи на Поморийския манастир (Йеротей е негов игумен).

В взаимозависимост от изхода на тази инспекция водещият претендент за митрополит ще бъде публично упрекнат или оневинен по изказванията на жалбоподателите против него. Такава цялостна инспекция не беше направена, преди Синодът да касира изборите.

Проверката за сходство на епархийски гласоподаватели с Устава, на собствен ред, може да промени листата с 42-мата души, които ще решат кой ще е бъдещият митрополит.

Решението на Синода беше взето след рядко срещан обществен митинг на свещеници от Сливенската епархия против опита за отнемането на правото им на глас.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР