Светият Синод на Руската православна църква назначи протойерей Владимир Тишчук,

...
Светият Синод на Руската православна църква назначи протойерей Владимир Тишчук,
Коментари Харесай

Москва определи нов предстоятел на руската църква в София

Светият Синод на Руската православна черква назначи протойерей Владимир Тишчук , клирик на Виенската и Австрийската епархия, за настоятел на съветската черква в София, заяви представител на Московската патриаршия.

Новината идва, откакто на 4 август Московската патриаршия, че съветският патриарх Кирил заяви, че ще изпрати нов предстоятел на съветската черква в София, с цел да може тя да отвори порти скоро.

Тя, откакто през септември някогашният предстоятел на съветския храм " Св. Николай Чудотворец " в София - архимандрит Васиан , както и още двама свещеници в църквата, по обвиняване, че са опасност за националната сигурност.

Впоследствие на 25 септември българският патриарх Неофит , които да правят богослуженията в храма, и прикани Москва да го отвори. От Светия синод, само че прецизираха, че отварянето на църквата не е от компетенциите и в пълномощията на Българската православна черква.

За избора на новия предстоятел Тушчук заяви Владимир Легойда , началник на синодалния отдел на Московската патриаршия за връзките на Църквата с обществото и медиите. По негови думи Светият синод на Руската православна черква е изразил " безапелационен митинг по отношение на грубите и дискриминационни дейности на българските управляващи за изпъждане от страната под фиктивен претекст " на представители на Руската православна черква.

След изгонването на свещениците съветското посолство в България заяви, че църквата ще затвори порти, а бъдещето ѝ ще бъде решено от Руската православна черква.

Проверка на Свободна Европа, че земята под съветската черква е съветска благосъстоятелност от повече от век. По-късно Софийската градска прокуратура на Държавна организация „ Национална сигурност " (ДАНС) инспекция по два сигнала за собствеността на храма.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР