Светият Синод на Руската православна църква назначи протойерей Владимир Тишчук,

...
Светият Синод на Руската православна църква назначи протойерей Владимир Тишчук,
Коментари Харесай

Протойерей Владимир Тишчук е назначен за нов настоятел на Руската църква в София

Светият Синод на Руската православна черква назначи протойерей Владимир Тишчук, клирик на Виенската и Австрийската епархия, за настоятел на Руската православна черква в София. Това заяви ръководителят на синодалния отдел на Московската патриаршия за връзките на Църквата с обществото и медиите Владимир Легойда, представен от ТАСС.

„ За представител на Московския и на цяла Русия патриарх при Българския патриарх и настоятел на Подворието на Руската православна черква в София Светият синод назначи клирика на Виенската и Австрийската епархия протойерей Владимир Тишчук “, съобщи Легойда.

Преди това тази служба се заемаше от архимандрит Васиан, който дружно с двама беларуски свещеници беше експулсиран от страната. Според Легойда Светият синод на Руската православна черква е изразил „ безапелационен митинг по отношение на грубите и дискриминационни дейности на българските управляващи за изпъждане от страната под фиктивен претекст “ на представители на Руската православна черква.

Българска телеграфна агенция напомня, че храмът „ Св. Николай Мирликийски “ в София беше затворен след експулсирането на предстоятеля му и двама беларуски свещеници. Последва реакция на съветското посолство в България, което заяви, че църквата на този стадий ще приключи своята активност, а по-нататъшната ѝ орис ще бъде решена от Руската православна черква. След затварянето на църквата, жители се събраха пред постройката, възпламениха свещи, оставиха цветя и настояха тя да бъде отворена. Софийската градска прокуратура разпореди на Държавна организация „ Национална сигурност “ (ДАНС) инспекция по два сигнала за собствеността на храма. От прокуратурата обясниха, че въпросът за това кой е притежател на имота и храма може да бъде решен в съда, в случай че бъде заведен иск по отношение на правото на благосъстоятелност. Констативният нотариален акт може да бъде разгласен за незабележим от съда, показаха от държавното обвиняване.

Със заповед на 25 септември българският патриарх Неофит назначи свещеници от София, които да правят богослуженията в храма. От Светия синод поддържаха дейностите на патриарха, само че прецизираха, че отварянето на църквата не е от компетенциите и в пълномощията на Българската православна черква.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР