Светият Синод на Българската православна църква се събира часове след

...
Светият Синод на Българската православна църква се събира часове след
Коментари Харесай

Кой ще бъде новият български патриарх?

Светият Синод на Българската православна черква се събира часове след известието за гибелта на 78-годишния патриарх Неофит.

Очаква се митрополитите да дефинират нов краткотраен настоятел на Софийската епархия, която се ръководеше от починалия патриарх.

Ще бъде избрана и дата за поклонение пред Негово светейшество, която ще стане и ден на народен печал.

Заседанието би трябвало да бъде ръководено от най-дългогодишния митрополит.

Това би трябвало да е Йосиф на Съединени американски щати, Канада и Австралия, който е ръкоположен още през 1986 година, само че заради отсъствието му от България, евентуално неговото място ще се поеме от Великотърновския митрополит Григорий.

Новият патриарх би трябвало да бъде излъчен от Патриаршески изборен църковен събор, в който вземат участие както митрополитите, по този начин и свещеници и миряни от всяка епархия, представители на ставропигиалните манастири, епархийските манастири и междинните духовни учебни заведения.

" 24 часа " обръща внимание, че изборът може да се организира едвам откакто отминат Великденските празници, или 40 дни след гибелта на патриарх Неофит.

Кандидатите за Български патриарх и Софийски митрополит би трябвало да имат следните качества:
да са митрополитида са навършили 50 г.да са управлявали епархия най-малко 5 година (т.е. да са ръкоположени преди март 2019 г.)да се отличават с верни мисли върху православната религия и с тъкмо съблюдаване на църковния ред, както се споделя в член 40 на Устава на БПЦ.
Четирима от настоящите митрополити нямат право да вземат участие като претенденти, тъй като не дават отговор на изискването за възраст или интервал на ръководство на епархия.

Яков Доростолски е определен единствено преди 4 година за митрополит.

Антоний, Серафим и Киприан са под 50-годишна възраст.

От години са известни упоритостите на Николай Пловдивски да бъде определен за патриарх - доста е евентуално той да е един от претендентите, само че не е несъмнено дали ще събере болшинство, като се имат поради сериозните разногласия към личността му и.

Разделението в Синода се видя ясно в последните седмици.

Митрополитите Гавриил, Серафим и Даниил бяха твърди съперници на наредбата, прокарана от Николай, която щеше да отнеме правото на глас на клириците и миряните при изборите за митрополити. Митрополит Йосиф също разкритикува доста остро политиката на Пловдивския епископ. Първоначално " За ", а по-късно " Против " гласоподаваха и Йоан, и Григорий Врачански, с което падна и болшинството в Синода.

54-годишният Николай е от едно потомство с други митрополити като Йоан, Наум, Врачанския Григорий и Даниил.

Четиримата най-дългоуправлявали митрополити са над 70-годишни.
МитрополитВъзрастПериод на ръководство на епархиятаЙосиф на Съединени американски щати, Канада и Австралия81 година
38 година
Григорий Великотърновски73 година
30 година
Игнатий Плевенски85 година
26 година
Гавриил Ловчански73 година
23 година
Николай Пловдивски54 година
17 година

Антоний на Западна и Средна Европа
46 г.11 година
Йоан Варненски и Великопреславски (временно ръководещ Сливенската митрополия)
55 година
11 година
Серафим Неврокопски49 година
10 година
Наум Русенски55 година
10 година
Киприан Старозагорски48 година
8 година
Григорий Врачански53 година
7 година
Даниил Видински52 година
6 година

Яков Доростолски
53 година 4 година
Трима от тях би трябвало да бъдат утвърдени от Светия Синод в скрито гласоподаване с 2/3 от гласовете на митрополитите. Този къс лист се дава и на Патриаршеския изборен църковен събор, с цел да може той да излъчи идващия глава на Българската православна черква.

Кандидатът, който получи минимум 2/3 от гласовете на гласоподавателите, се афишира за Български патриарх и Софийски митрополит.

Ако никой от претендентите не получи изискваното болшинство, изборът се повтаря единствено сред двамата митрополити с най-голяма поддръжка. За определен се афишира този, който получи множеството гласове.

Гласуването на балотаж се случи и през февруари 2013 година, когато нито един от тримата номинирани не събра квалифицирано болшинство при първия тур. При повторното гласоподаване тогавашният Русенски митрополит Неофит получи двойно повече гласове от втория - Гавриил Ловчански - и по този начин беше разгласен за патриарх.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР