Светият синод на Българската православна църква излезе със становище за

...
Светият синод на Българската православна църква излезе със становище за
Коментари Харесай

БПЦ критикува Стратегията за детето: иска забрана на абортите, разрешаване на шамарите и религия в училище

Светият синод на Българската православна черква излезе със мнение за Националната тактика за детето, като настоя за цялостна редакция. 

Стратегията за детето беше оповестена за публично разискване през януари и следва да разгледана и гласувана от Министерския съвет. 

От БПЦ показват, че приветстват заложеното в тактика право на детето на " живот, оцеляване и развиване ", като настояват с това да се създадат и други законови промени, с които да се забранят абортите, като по този начин съгласно тях ще се реши и демографската рецесия. 

" Ако по приемлив за всички страни метод бъде преодоляно несъгласието в българското законодателство и в НСД`2019-2030 година във връзка с узаконеността на аборта и правото на живот на детето във всичките му витални цикли, обществото ни и в частност българските деца ще получат нов късмет за пълноценно битие и блажен прогрес, а обществото ни – опция за превъзмогване на демографската рецесия ", показват от БПЦ.

" Никаква причина, с изключение на най-тежки и необратими болести на майката като остро изразена олигофрения, съпроводена с неработоспособност и съдбовна непълнота на органните функционалности (непозволяващи пълноценното изхабяване на дете), или например малформативни отклонения при самия плод като аненцефалията (заченато дете без глава), които вършат по-нататъшния му живот и развиване невъзможни, не може да оправдае позволеното от страната и планувано заличаване на детски живот в утробата на майката с огромен риск за нейния живот и третирането на убитите деца като „ болничен боклук ”, пишат те.

Църквата настоява още религията да стане наложителен предмет в учебно заведение. " Чрез религиозното обучение в детските градини и учебните заведения се образоват освен мозъците, само че и сърцата на най-малките членове на нашето общество. Това ще рече, че заниманията по Религия (в частност: Християнство-Православие) откриват на децата святата загадка за това, че индивидът е основан по Божий облик, и че да се образоват, значи те да се развиват освен интелектуално, само че и да се усъвършенстват във религия, вяра, обич, добротворство и благочестие. Това е и би трябвало да бъде най-висшата цел на всяко обучение, на всяка начетеност – обликът на индивида да се уподоби на Първообраза на своя Създател ", показват от БПЦ.

От Църквата са безапелационни, че качественото обучение за всички деца не би било бъдат пълноценно " без превръщането на религиозното обучение в наложително за всички деца (с опция за вътрешен избор сред няколко посоки според от възгледите и вероизповеданието на фамилията и детето) ".

БПЦ се опълчва против концепцията в учебно заведение да се вкарва полово обучение, като упорстват " подрастващите генерации да бъдат възпитавани по отношение на полезността на същинската обич, а не за сексуалността, изведена вън от подтекста на любовта ". Те упорстват също на младежите да се преподава, че най-хубавата контрацепция е въздържанието според от възрастта и фамилния им статус, а не " половата всепозволеност при използуване на контрацептивни средства преди и отвън брака ".

" По-хуманно и съответстващо на божествения закон е да се приказва на децата и младежта за полезността на живота, брака и детерождението, в сравнение с да им се внушава, че забременяването е елементарно отстранимо, че абортът е суверенно право на майката или че двама или повече души могат да живеят без брак и да съжителстват на фамилни начала, в това число и в случай че са от един и същи пол ", допълват оттова.

От БПЦ се притесняват още, че стратегиите, свързани със „ здравословен метод на живот, полово държание и здраве ” на децата в предучилищната група и учебно заведение ще бъдат дадени в ръцете на " държавни чиновници, неправителствени организации (често про-LGBT насочени НПО) и педагози със съмнителни убеждения ", без да е желано единодушието на родителите. 

Църквата счита и за неправилно въвеждането на правилото " всички права за всички деца ", заложен в Стратегията, тъй като съгласно тях това абсолютизира правата на детето и допуска, че то може да бъде обсъждано като пълностоен индивид отвън фамилията и йерархичните връзки с родителите. БПЦ упорства да бъдат предпазени правата и родителите и да не се занижава престижа на родителя с " изкуствени и крайни ограничавания във връзка с възпитателните способи, които могат да бъдат употребявани в развъждането на децата. Родителите не трябва да бъдат лишавани от правото им да обезпечават и да избират типа детско образование и обучение съгласно своите морални, религиозни и педагогичен убеждения ". 

Те се опълчват и против изземването на наставнически права от обществени институции отвън фамилията, тъй като " залага риск от съдбовни неточности в преценката на страната, за съществени злоупотреби и за пагубни решения по отношение на детския живот и развиване ". 

От БПЦ се опълчват и против цялостната възбрана за телесно наказване над деца, като приказват за " възможни вербални или физически средства за промяна на детското държание ".

" При възникването на някакъв проблем, обвързван с детето, тези, които са го родили, отглеждат го и го възпитават, никога не трябва да бъдат вкарвани в ролята на „ първи обвинени ” и „ презумпционно отговорни ”. Още по-малко би трябвало тактиката да позволява отделянето на детето от родителите му при незадоволителни, нееднозначни и спорни данни за тормоз в фамилията по отношение на детето. Стратегията би трябвало да доуточни неразрешените форми на принуждение, с цел да не бъде злоупотребявано с ролята на „ жертва ”, включително и от самите деца, в случаите, когато родителите употребяват възможни вербални или физически средства за промяна на детското държание ", се споделя в позицията.

От БПЦ упорстват и за вземане предвид с настройките и потребностите на българското общество и елиминиране на неприложимите съгласно тях у нас непознати практики и политики.

" Все по-либералните способи на „ образование ” и „ обучение ”, които странят от здравите и консервативни полезности на християнството, носят на обществата, в които се ползват, ценностен разпад, покваряване на децата и младежта, изкуствена преориентация във връзка с пола, доста понижаване на техните физически и морални сили, дух на митинг, обезсърчение, безизходност и суицидност ", се показва в позицията.

" При несъобразяване с тези фактори одобряването на НСД`2019-2030 година би се трансформирало в инструмент за опълчване на страната и фамилията. А това не е в интерес нито на детето, нито на фамилната общественост, нито на здравината на българската страна. Чистотата на детските души, правата на родителите и отбраната на обичайното семейство имат директно отношение към националната сигурност, държавния разцвет и безконечното избавление в Бога ", категорични са от БПЦ.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР