Светият мъченик за Христа Евстатий служил във войската. Тъй като

...
Светият мъченик за Христа Евстатий служил във войската. Тъй като
Коментари Харесай

Св. мъченик Евстатий

Светият страдалец за Христа Евстатий служил във войската. Тъй като бил християнин, бил заловен и доведен при шефа на град Анкира Корнилий. На разпита той самоуверено изповядвал Христа и поради това без прошка го били, по-късно пробили петите му, и като го завързали с шнур, го влачили от град Анкиpa до река Сахка, при което шефът вървял след него и гледал. Накрая го поставили в сандък и го хвърлили в реката.

В това време по Божие изволение се явил Господен ангел и изнесъл сандъка от реката на изсъхнало място. Светецът се оказал жив, и до момента в който бил в сандъка, пеел: " Който живее под покрива на Всевишния, той населява под сянката на Всемогъщия ".
 Св. Панталеймон Никомидийски Св. Панталеймон Никомидийски
Св. великомъченик Пантелеймон се родил в гр. Никодимия. При раждането му той бил наименуван Пантолеон, което значи " Лъв във всичко ". По-къ...

Като видял това, шефът се почувствал опозорен и като извадил меча си, умъртвил себе си. Междувременно светият страдалец се помолил на Бога и се причастил с Божествените Тайни от ръцете на явилия се ангел. Божествените Тайни донесъл гълъб от небето. След това светият страдалец предал духа си в ръцете на Господа. Честните му мощи били заровени в град Анкира.

© Жития на светиите, преведени на български език от църковно-славянския текст на Чети-минеите ( " Четьи-Минеи " ) на св. Димитрий Ростовски.

Още от ПРАЗНИЦИ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР