Свети велкикомъченик Димитрий Мироточиви бил родом от Солун. Баща му,

...
Свети велкикомъченик Димитрий Мироточиви бил родом от Солун. Баща му,
Коментари Харесай

ГОЛЯМ ПРАЗНИК: Димитровден е - черпят едни от най-обичаните имена! Ето и какво трябва задължително да направим днес

Свети велкикомъченик Димитрий Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, шеф на града, имал в дома си стая с икона и кандило. След гибелта на родителите си Димитрий заел висок боен пост, получил заповед да преследва християните. Но той, назад, ги покровителствал.

Император Максимилиан на връщане от поход на Изток спрял в Солун, изискал Диомитрий да се откаже от вярата в Христа. Увещанията били напразни, хвърлили го в тюрма. Устроили празненство в цирка. Лий, фамозен герой, приканил наказаните християни на битка и ги хвърлял там в котловина върху копия, забити с острието нагоре.
свързани новини13421на 06.05.2021
Оръженосецът на Димитрий, Нестор, изпросил позволение от господаря си да иде на битка - отишъл и захвърлил Лий в пропастта. Затуй по разпореждане на императора Нестор бил обезглавен, а Димитрий - прободен с копие в 306 година.

Християните запазили мощите на светеца. След като гоненията били прекъснати, над лобното място и гроба на св. в Солун бил издигнат дребен храм. В него ставали доста чудеса. По-късно храмът бил уголемен и тогава намерили нетленните остатъци на мъченика. От тях родословие благовонно миро и по тази причина Църквата го нарекла Свети Мироточиви. Заради чудотворната мощ на мощите му, св. бил уважаван като настойник на Солун. За мироточивите му мощи се приказва в монументи от Х век.

Днес мощите на свети се съхраняват във превъзходната базилика, издигната на мястото на дребния храм. В деня на неговата памет в Солун се стичат поклонници от целия свят.

ИМЕН ДЕН ПРАЗНУВАТ: Димитър, Димитрина, Димо, Димка, Димчо, Димко, Димана, Митьо, Мита

Според националните показа от стартира зимата. На ралата се прибират на изсъхнало, редят се дървата за зимата, чакат се и първите снегове. Характерни са и трите дни след - така наречен Миши дни.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР