Светът такъв, какъвто беше преди войната в Украйна – за

...
Светът такъв, какъвто беше преди войната в Украйна – за
Коментари Харесай

Ако спечели войната срещу Украйна, Русия ще продължи агресията си другаде

Светът подобен, какъвто беше преди войната в Украйна – за това мечтаят толкоз доста хора в Европа, в самата Украйна, само че и в Русия. И тези кремълски политици, които се преструват, че са подготвени да договарят за мир, само че – видите ли – украинците и Западът не желали, в действителност се заиграват таман с този блян на хората: да живеем още веднъж в оня свят отпреди войната, без гибел и опустошения, без наказания и главозамайващи цени на горивата.
Светът в никакъв случай повече няма да бъде същият
Ала светът в никакъв случай повече няма да бъде същият. И това няма да се промени даже в случай че оръжията начаса замлъкнат. Защото войната в Украйна не е повода за настоящия спор към бъдещия международен ред. Войната е последица от този спор. Русия желае да унищожи международния ред, който се основава на законите и на полезностите – желае да го унищожи по всевъзможен начин. А Китай, Иран, Северна Корея и други бандитски страни по всякакъв начин подкрепят Москва.

И тъй като е по този начин, световната борба ще продължи. Нещо повече: става дума за една необявена Трета международна война, която Владимир Путин и други диктатори постановат на човечеството и на своите лични съотечественици. А демократичните страни не могат да пренебрегват този спор, те не могат да си заровят главата в пясъка. Защото в случай че го създадат, това би върнало човечеството в епохата на варварството – в един свят, където важи само волята на по-силния, а самостоятелните човешки права нямат никакво значение.

Ако завоюва войната против Украйна, Русия ще продължи експанзията си другаде: в Молдова, в Казахстан или в Беларус. Това ще даде спомагателен кураж и на Китай да употребява още повече насилия против инакомислещите и малцинствата: в Хонконг, в Тайван, в Южнокитайско море. А и режимът на аятоласите в Иран ще зареже всевъзможни угризения и ще усили както репресиите против личния си народ, по този начин и експанзията против други страни в Средния и Близкия изток.

За благополучие, годен е и противоположният извод: в случай че Русия изгуби тази война, тогава Китай, Иран, Северна Корея и други безправни страни вероятно ще станат по-предпазливи.

Изобщо не е случайност, че таман Иран доставя бойни дронове на Путин. Аятоласите добре знаят, че дните на режима им ще са преброени, в случай че Путин изгуби нападателната си война. Защото, заради глобите, Иран продава своя нефт основно на Русия и на Китай. И в случай че тези клиенти отпаднат, тогава икономическите основи на терористичния режим в Техеран ще рухнат. Да не приказваме, че една украинска победа ще окрили и стачкуващите в Иран.
Цивилизованият свят не трябва да кляка пред диктаторите
Така наподобяват нещата – всичко в настоящия свят е взаимосвързано. И таман заради това Путин не трябва да завоюва. Цивилизованият свят не трябва да кляка пред диктаторите. НАТО би трябвало солидно да се въоръжава – без значение от изхода на войната в Украйна. Европейски Съюз, Съединени американски щати, Канада, Австралия, Япония и останалите им съдружници не трябва и отсега нататък да демонстрират досегашната доверчивост, не трябва да изпадат в тежки стопански зависимости от първични материали, експортни пазари или стокови вериги, без значение дали отсреща си имат подобен огромен пазар като Китай.

Да, няма подозрение: украинците се бият преди всичко за своята независимост, за своята страна, за своите фамилии. Но в това време в един свят, където обединението на Злото води война против свободните общества, украинците се борят и в името на всички тези, които държат на демокрацията и човешките права.

Ето за какво Западът би трябвало да продължи да поддържа Украйна – финансово, военно, морално и политически. А Путин би трябвало да бъде спрян. Защото до момента в който той е на власт, мир не може да има и няма да има.

Текстът е препубликуван от „ Дойче веле “. Заглавието е на ДЕБАТИ.БГ.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР